Vad kostar terminalglasögon?

När ögonen utsätts för långvarig skärmtid, kan terminalglasögon bli en oumbärlig investering för att skydda synen och öka komforten vid arbetsstationen. Men hur mycket behöver man egentligen budgetera för ett par kvalitativa terminalglasögon? I denna artikel utforskar vi prisspannet och faktorerna som påverkar kostnaden för terminalglasögon. Vi guidar dig genom de olika alternativen – från basmodeller till mer avancerade glasögon med specialfunktioner – för att hjälpa dig göra ett informerat val som passar både dina synbehov och din plånbok.

Vad är terminalglasögon?

Terminalglasögon, även kända som datorglasögon, är specialanpassade glasögon som avses användas för att optimera synkomforten och förhindra ögontrötthet vid långa pass framför digitala skärmar, såsom datorer, surfplattor och smartphones. Dessa glasögon är designade för att anpassa sig efter det avstånd där användaren vanligtvis betraktar sin skärm, vilket skiljer sig från avståndet för vanlig läsning eller avståndsseende.

En viktig aspekt av terminalglasögon är att de ofta har antireflexbehandling och kan inkludera ett blåljusfilter. Antireflexbehandlingen minimerar de störande reflexer som ofta uppstår från skärmar och annan belysning på arbetsplatsen, medan blåljusfiltret hjälper till att reducera det blåljus som elektroniska skärmar utsänder, vilket bidrar till minskad ögontrötthet och kan förbättra användarens sömnkvalitet.

Det bör noteras att terminalglasögon inte ska förväxlas med traditionella läsglasögon eller progressiva glasögon, då de är särskilt utformade för arbete vid datorer, medan de andra är avsedda för annan typ av fokusering.

Många arbetsgivare väljer att bekosta terminalglasögon för sina anställda, särskilt när arbetet innebär mycket tid framför datorn. Denna typ av arbetsrelaterad utrustning kan anses som ett viktigt verktyg för att förebygga arbetsrelaterade besvär som digital ögontrötthet eller Computer Vision Syndrome (CVS).

I Sverige regleras arbetsgivarens ansvar för bekostning av terminalglasögon av Arbetsmiljöverkets föreskrifter, vilket gör att de anställda kan få dessa utformade efter sina individuella behov och förutsättningar utan personlig kostnad ifall behovet kan motiveras med arbetets natur. Detta främjar en sund arbetsmiljö och kan bidra till ökad produktivitet och välbefinnande för de anställda.

vad kostar terminalglasögon

En klok investering

Terminalglasögon är en klok investering för den moderna arbetsplatsen, där digital teknik dominerar och anställda spenderar flera timmar om dagen framför datorer och andra skärmar. Dessa specialdesignade glasögon bidrar till att minska risken för ögonbelastning, huvudvärk och nackbesvär som kan uppstå på grund av konstant fokusering på nära håll. Med funktioner som antireflexbehandling och blåljusfilter, skyddar terminalglasögon ögonen från skadligt ljus och obehagliga reflexer som kan skapa visuell trötthet.

Förutom att förbättra den omedelbara synkomforten och minska ögontrötthet, kan investeringen i terminalglasögon på längre sikt minska risken för mer allvarliga ögonsjukdomar och behov av starkare korrektioner. Detta innebär inte bara en förbättring i arbetsprestationen, men också en potentiell besparing genom att undvika eller fördröja behovet av dyrare synkorrigerande åtgärder.

Ytterligare en fördel med terminalglasögon är att de kan bidra till en högre grad av engagemang och arbetsnöjdhet, när de anställda känner att deras arbetsgivare tar deras hälsa på allvar. Denna omsorg kan leda till minskad sjukfrånvaro och en mer positiv företagskultur.

Trots dessa fördelar kan kostnaden för terminalglasögon kännas avskräckande för vissa, särskilt för frilansare eller de som driver eget företag utan samma typ av arbetsgivarstöd som finns i större organisationer. I sådana fall kan finansiering av terminalglasögon genom ett lån vara en alternativ väg att gå. Det finns olika typer av lån och krediter som kan tas med fördelaktiga villkor, såsom låg ränta och flexibel återbetalningstid. Det är dock alltid viktigt att noga överväga sin ekonomiska situation innan man binder sig till ett lån, och i bästa fall bör man söka lån som är anpassade för hälso- och arbetsrelaterade utgifter.

Samlat lånebelopp

5000 kr

Återbetalningsperiod

1 – 2 år

Månadsbetalning

434 kr – 225 kr

Variabel ränta (debitorränta)

9% – 12%

Max effektiv ränta (ÅOP)

10% – 15%

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum)

1 år – 2 år

Sammanlagda kreditkostnader

212 kr – 393 kr

Totalt återbetalningsbelopp

5212 kr – 5393 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Kan arbetsgivaren stå för kostnaden för terminalglasögon?

I vissa fall kan arbetsgivaren vara villig att stå för kostnaden om terminalglasögonen är nödvändiga för arbetsuppgifterna. Det är värt att kontakta din arbetsgivare och diskutera möjligheten att få ersättning eller bidrag för terminalglasögon.

Vad är terminalglasögon?

Terminalglasögon, även kända som bildskärmsglasögon, är specialdesignade för att underlätta för ögonen vid långvarig användning av dator eller annan skärm. De hjälper till att minska ansträngningen på ögonen och kan ge en bekvämare arbetsupplevelse.

Vad påverkar priset för terminalglasögon?

Priset för terminalglasögon kan variera utifrån flera faktorer. Det inkluderar receptet, bågens design, glasens kvalitet och eventuella tilläggsfunktioner som antireflex och blåljusfilter. Ju mer individuella önskemål och behov du har, desto högre kan priset vara.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer