Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man vill som en nödvändighet för jobb och vardagslogistik. Men det är inte bara en tidsmässig investering, utan också en ekonomisk. Kostnaderna för att ta körkort kan variera avsevärt baserat på var och hur du väljer att utföra din utbildning. En intensivkurs för körkort har blivit ett alltmer populärt alternativ för att snabbt bli redo för både teoriprovet och uppkörningen.

Hur skiljer sig en intensivkurs från en traditionell körskola?

En intensivkurs innebär att man under en kortare period, ofta två till fyra veckor, genomgår en komprimerad och fokuserad körutbildning. Det kan vara en utmärkt lösning för den som vill få processen överstökad på kort tid och för de som kan ha svårt att hitta tid i vardagen för längre utbildningsperioder.

Modellen för intensivkurs kan innefatta ett paket av flera körlektioner per dag, teorilektioner och kanske även inkludera de obligatoriska momenten som riskutbildningarna (både Riskettan och Risktvåan, där den senare vanligtvis innefattar övningar på halkbana). Ibland erbjuds kost och logi som en del av kurspaketet, särskilt i de fall där utbildningen sker på en ort bortom elevens hemort.

image

Vad kan en intensivkurs kosta?

Priset för en sådan intensivkurs kan variera mellan omkring 15 000 till 30 000 SEK, beroende på kursens innehåll, längd, och om tilläggsfördelar som boende är inkluderade. Kostnaden för teoriprov och uppkörning samt tillverkningen av själva körkortet tillkommer, vilket lägger till ungefär 3 000 till 4 000 SEK till den totala summan. Det är även viktigt att budgetera för eventuella omtentor av teoriprovet eller uppkörningen då dessa inte alltid lyckas på första försöket.

För att få en mer exakt uppfattning om vad en intensivkurs skulle kosta för dig kan det vara en bra idé att inhämta offerter och jämföra upplägg och priser från olika utbildare. Kom ihåg att den billigaste kursen inte nödvändigtvis är den bästa – det är viktigt att kvaliteten på utbildningen och trafiklärarnas kompetens också vägs in i beslutet.

Om du inte kan eller vill betala hela summan på en gång, finns det finansieringsalternativ som att samla ihop lån eller ta ett blancolån. Ett annuitetslån på till exempel 30 000 SEK, med en löptid på 5 år och en genomsnittlig ränta, kan leda till en månadskostnad på några hundralappar. Detta kan vara ett enklare sätt att hantera kostnaden över tid, men det är naturligtvis viktigt att du känner dig trygg med att du kan hantera återbetalningen av lånet.

Innan du tog beslut om att ansöka om ett lån för att finansiera ditt körkort, är det klokt att noggrant överväga din ekonomiska situation och säkerställa att ett lån är det bästa alternativet för dig. Det kan vara fördelaktigt att konsultera med finansiella rådgivare eller använda sig av prisjämförelsetjänster för att hitta det mest fördelaktiga lånet.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Att ta körkortet är alltså en process som innebär både tid och pengar, men de som gör det ser ofta värdet i den frihet och de möjligheter ett körkort innebär. Genom att noggrant planera, jämföra olika kurser och priser samt se över olika finansieringsmöjligheter, kan du hitta en väg till körkortet som passar just din situation. Så glöm inte att tänk igenom ditt beslut, jämför alternativ och ta det första steget mot din nya frihet på vägarna.

FAQ

Ingår alla kostnader i priset för en intensivkurs för körkort?

Det beror på trafikskolan och det paket du väljer. Vissa intensivkurser inkluderar alla kostnader som lektioner i körning och teori, provavgifter och hyra av fordon för uppkörning. Andra kan ha extra kostnader för tilläggstjänster eller material.

Vad avgör kostnaden för en intensivkurs för körkort?

Kostnaden för en intensivkurs för körkort kan variera beroende på flera olika faktorer som exempelvis kursens längd, geografisk plats, tillkommande tjänster och trafikskolans anseende.

Vad kan jag förvänta mig att behöva betala för en intensivkurs för körkort?

Priserna för intensivkurser för körkort kan variera, men generellt sett kan de ligga mellan 15 000 och 30 000 kronor.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer