Vad kostar regbesiktning?

Att genomföra en regelbunden besiktning av ditt fordon är inte bara en viktig del i att upprätthålla säkerheten på vägarna, men det är också ett lagkrav. Många fordonägare undrar ”vad kostar regbesiktning?” då det påverkar budgeten för bilens underhåll. Kostnaden för en regbesiktning kan variera beroende på flera faktorer, inklusive fordonstyp, besiktningsstation och eventuella kampanjer eller erbjudanden som kan vara tillgängliga vid tiden för besiktningen. I den här artikeln kommer vi att förse dig med all information du behöver för att förstå kostnaden för regbesiktning och hur du kan planera för denna nödvändiga utgift.

Varför behöver jag göra en regbesiktning?

En registreringsbesiktning är essential för bilar som genomgått vissa förändringar, fordon som importeras för att föras in i den svenska trafiken eller fordon som inte längre har några giltiga registreringsnummer. Denna tjänst är essentiell för att fordonet ska kunna användas lagligt på vägarna och säkerställa att det uppfyller alla krav i enlighet med svenska och europeiska standarder.

Genomförandet av en registreringsbesiktning innebär en utförlig undersökning av fordonet. Processen inkluderar en teknisk identitetskontroll samt verifiering av fordonets säkerhetsmässiga och miljörelaterade krav. Inspektionen bestämmer de föreskrifter som ska gälla och uppgifter som måste föras in i Vägtrafikregistret.

vad menas med exklusive räntaFordon som importerats från EU-länder och som är EG-typgodkända betraktas som uppfyllande alla nödvändiga tekniska och miljömässiga krav enligt regelverket. Detta innebär att inga ytterligare dokument behövs för att bevisa fordonets tekniska status. Däremot krävs för bilar som importerats från länder utanför EU och EES, ytterligare intyg och dokument som bekräftar att de uppfyller alla standarder och krav.

Innan man kan boka en registreringsbesiktning krävs godkänd ursprungskontroll från Transportstyrelsen. Ägaren behöver ansöka och få beslutet godkänt innan besiktningen kan ske. Registreringsbesiktningen omfattar även importerade fordon, modifierade fordon, A-traktorer och fordon som genomgått förändringar. För A-traktorer exempelvis krävs från 2021 ett intyg ifyllt av den som utfört hastighetsbegränsningen med vid besiktningen.

Priser och kostnader är varierande, beroende på fordonstyp, årsmodell och ursprungslandet för det fordon som ska registreringsbesiktas.

Det är väsentligt att notera att en registreringsbesiktning är mer omfattande än en standardkontroll och därmed kan vara en större utgift för en bilägare. Dessa besiktningar är dock kritiskt viktiga för att upprätthålla fordonets lagliga status på vägen och skydda både förarens och andra trafikanters säkerhet.

Det är viktigt att alla dokument och bevis som krävs för registreringsbesiktningen är korrekt förberedda och medförda till besiktningen. Dessa dokument inkluderar bland annat ett godkänt beslut om ursprungskontroll från Transportstyrelsen, fordonets totalvikt, och en kopia av ägarens giltiga identitetshandling.

Finansiera din regbesiktning

Om man behöver finansiera en regbesiktning och inte direkt har tillgång till pengarna, kan ett alternativ vara att inkludera kostnaden i ett billån. Många gånger när man tar ett billån kan man välja att lägga till extra tjänster som underhåll, reparationer eller i detta fall besiktningar. Genom att räkna in kostnaden för besiktningen i lånet fördelas betalningen ut över tiden och gör att man inte behöver betala hela kostnaden för besiktningen direkt. Det är dock viktigt att vara medveten om att detta kan innebära att den totala kostnaden över lånetidsperioden ökar på grund av räntor och eventuella avgifter kopplade till lånet. Det är därför viktigt att noggrant jämföra olika billånsalternativ och läsa igenom lånevillkoren innan man bestämmer sig för att finansiera sin regbesiktning eller andra fordonrelaterade kostnader på detta sätt.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel.

FAQ

Hur mycket kostar en regbesiktning?

Kostnaden för en regbesiktning kan variera beroende på flera faktorer som fordonstyp, besiktningsstation och eventuella kampanjer. Det är bäst att kontakta din lokala besiktningsstation för att få aktuell information om priser.

Tillkommer det extra kostnader om mitt fordon inte klarar besiktningen?

Ja, om ditt fordon inte klarar besiktningen och kräver reparationer för att uppfylla kraven, kan det tillkomma extra kostnader för att rätta till eventuella brister eller fel.

Vad är regbesiktning?

Regbesiktning är en obligatorisk besiktning som alla fordon i Sverige måste genomgå med jämna mellanrum. Det är en process där fordonets överensstämmelse med trafikregler och miljökrav kontrolleras.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer