Vad kostar ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik har under årens lopp blivit ett alltmer populärt ingrepp för personer som söker korrigeringar för både estetiska och funktionella skäl. Från den historiska utvecklingen av kosmetiska operationer till de nutida avancerade teknikerna, har möjligheten att förbättra utseendet på ögonlocken utvecklats till något som är tillgängligt för många. Trots detta är kostnaden ofta en avgörande faktor för dem som överväger operationen, och det är här finansiella lösningar blir relevanta.

Ögonlocksplastik, även känd som blefaroplastik, är ett kosmetiskt ingrepp som strävar efter att korrigera problem som hängande ögonlock och påsar under ögonen, vilket kan ge ett trött och åldrat utseende. Denna typ av kirurgi utförs vanligen av estetiska skäl men kan också utföras av medicinska orsaker, såsom förbättring av synfältet eller lindring från tyngdkänslor.

Kostnaden för ögonlocksplastik

Kostnaden för en ögonlocksplastik varierar betydligt beroende på faktorer som klinikens geografiska läge, kirurgens erfarenhet, ingreppets komplexitet och om du får ingreppet på bara de övre eller de nedre ögonlocken eller båda parterna samtidigt. I genomsnitt kan du förvänta dig att betala mellan 15 000 och 40 000 svenska kronor.

För enbart övre ögonlocksplastik ligger priserna vanligtvis mellan 15 000 och 25 000 kronor, medan för enbart nedre ögonlocksplastik ligger priserna mellan 20 000 och 30 000 kronor. För båda ingreppen samtidigt kostar det i allmänhet mellan 30 000 och 40 000 kronor. Kom ihåg att dessa siffror är uppskattningar och att priset kan variera.

Vad påverkar kostnaden?

  • Konsultation: Varje process börjar med en konsultation där patientens krav, önskemål och fysiska förutsättningar utvärderas.
  • Anestesi: Beroende på om operationen utförs under lokalbedövning eller narkos kan kostnaden variera.
  • Kirurgens erfarenhet: En välrenommerad specialist kan ta ut ett högre pris för sin expertis.
  • Klinikens rykte: Kända kliniker med hög standard på utrustningen och anläggningarna kan också ha högre prissättning.
  • Omständigheter runt ingreppet: Om det finns behov av speciella tekniker eller om patienten har speciella medicinska krav.

Finansiering av en ögonlocksplastik 

För dem som finner kostnaden för en ögonlocksplastik för steg eller omfattande och inte har tillgång till tillräckliga besparingar, kan finansiering genom ett privatlån vara en lösning. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som använder låntagarens kreditvärdighet som grund. Denna typ av lån kan tillämpas för ändamål som estetiska ingrepp med en återbetalningsplan där låntagaren betalar tillbaka en viss summa varje månad inklusive ränta. Vid den här typen av finansiering är det viktigt att försäkra sig om att man har möjlighet att hantera lånekostnaderna över tid och att man noga jämför olika långivares villkor och räntor.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Låneexempel. 

vad kostar ögonlocksplastik

Förstå vad proceduren innebär

Ögonlocksplastik kan utföras både på övre och nedre ögonlocken och kan genomföras under antingen narkos eller lokalbedövning. Detta beslut fattas ofta efter diskussion mellan kirurgen och patienten. Operationen varar i regel mellan en till tre timmar och i de flesta fall kan patienten lämna kliniken samma dag.

Kompensationsmöjligheter, såsom operation genom den offentliga sjukvården, kan förekomma vid större besvär som påverkar synfält eller huvudvärk. För att vara berättigad till en sådan operation krävs vanligtvis en medicinsk indikation och eventuellt en remiss från en ögonläkare eller allmänläkare.

Efter operationen

Återhämtning efter en ögonlocksplastik skiljer sig från person till person. Du kan förvänta dig svullnad och blåmärken runt ögonen, samt behöva undvika kraftig aktivitet ett antal veckor. Resultaten av operationen varar typiskt i 10 till 15 år, även om detta inte stoppar åldrandet och vissa väljer att upprepa proceduren efter denna tid.

Erfarenhetskrav hos kirurgen

När du väljer en plastikkirurg för din ögonlocksplastik är det viktigt att kontrollera att han eller hon har adekvata kvalifikationer och är medlem i relevanta yrkesorganisationer, till exempel Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi​ (SFEP).

FAQ

Ingår ögonlocksplastik i sjukförsäkringen?

I vissa fall kan ögonlocksplastik betraktas som en medicinsk nödvändighet och täckas av sjukförsäkringen. Det beror dock på den individuella försäkringsplanen och den medicinska bedömningen av ditt tillstånd. Det är viktigt att kontakta din försäkringsgivare för att få information om täckning och eventuella krav.

Vad är kostnaden för ögonlocksplastik?

Kostnaden för ögonlocksplastik kan variera beroende på flera faktorer, inklusive läkarens erfarenhet, klinikens plats och den specifika omfattningen av ingreppet. Generellt sett kan kostnaden för övre ögonlocksplastik ligga mellan 15 000 och 25 000 kronor, medan för enbart nedre ögonlocksplastik ligger priserna mellan 20 000 och 30 000 kronor. Det är viktigt att konsultera med en kvalificerad plastikkirurg för att få en exakt kostnadsuppskattning.

Vad är ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik, även känd som blefaroplastik, är en kirurgisk procedur som syftar till att förbättra utseendet på ögonlocken genom att ta bort överflödig hud, muskler och fettvävnad.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer