Vad kostar moppekort?

Att ta moppekort är ett stort steg för många unga personer – det öppnar upp för mer frihet och självständighet på vägarna. Men vad innebär det rent kostnadsmässigt att förvärva detta eftertraktade förarbevis? I denna artikel kommer vi att ge dig en detaljerad genomgång av de olika utgifter som är förknippade med att ta ett moppekort, så att du kan ta ditt körkort utan några ekonomiska problem.

Vad är ett moppekort?

Moppekort – eller AM-körkort som det officiellt heter – är ett körkort som krävs för att köra mopeder, lätta motorcyklar och andra lätta fordon på svenska vägar. För att få moppekort måste man genomgå både teoretisk och praktisk utbildning och sedan klara ett körprov hos Transportstyrelsen. Den teoretiska utbildningen omfattar trafikregler, vägmärken, och säkerhetstips för att köra på två hjul. Den praktiska utbildningen innebär att man får träning i att köra en moped eller lätt motorcykel under övervakning av en behörig instruktör.

Hur svårt är det att ta moppekort?

Att ta moppekortet är vanligtvis inte särskilt svårt för de flesta personer. Med tillräckliga studier och träning kan de flesta klara av både de teoretiska och praktiska proven. Det är dock viktigt att ta utbildningen på allvar och vara väl förberedd för proven för att öka sina chanser att klara dem.

vad kostar moppekort

Faktorer som påverkar priset för att ta moppekort

Kostnaden för att ta moppekort kan variera beroende på flera faktorer.

  1. Utbildningsanläggning: Kostnaden för utbildning och körlektioner kan skilja sig åt mellan olika trafikskolor och utbildningsanläggningar. Vissa kan erbjuda paketpriser som inkluderar både teoretisk och praktisk utbildning, medan andra kan ta betalt för varje lektion separat.
  2. Körlektioner: Antalet körlektioner som krävs för att bli redo för det praktiska provet kan variera beroende på individens tidigare erfarenhet av att köra mopeder eller motorcyklar. För dem som behöver extra träning kan kostnaden för körlektioner påverka det totala priset för att ta moppekort.
  3. Teoretisk utbildning: Vissa trafikskolor erbjuder teoretisk utbildning i form av klassrumsundervisning eller onlinekurser. Kostnaden för sådan utbildning kan vara en del av det totala priset för att ta moppekort.
  4. Provavgifter: Transportstyrelsen tar ut avgifter för både teoretiska och praktiska prov för moppekort. Dessa avgifter kan variera beroende på var provet ska genomföras och kan påverka det totala priset för att ta moppekort.

Så mycket kan det kosta

För att ge en uppfattning om kostnaden för att ta moppekort får du här är ett prisexempel baserat på genomsnittliga priser på marknaden.

  • Teoretisk utbildning: 1 500–3 000 kronor
  • Praktisk utbildning och körlektioner: 2 000–5 000 kronor
  • Provavgifter: Cirka 1 000–2 000 kronor
  • Total kostnad för att ta moppekort: Cirka 4 500–10 000 kronor

Det är viktigt att komma ihåg att detta är bara ett genomsnittligt prisexempel och att kostnaden för att ta moppekort kan variera beroende på individens behov och omständigheter. Det är också viktigt att jämföra priser mellan olika trafikskolor och välja en som erbjuder högkvalitativ utbildning till ett rimligt pris.

Olika finansieringsmöjligheter

För dem som kanske har svårt att betala för moppekortet på en gång finns det olika finansieringsmöjligheter att överväga. Vissa trafikskolor erbjuder betalningsplaner som gör det möjligt att sprida kostnaden över tid. Dessutom kan många föräldrar vara villiga att bidra ekonomiskt till sina barns körkortsutbildning. För dem som är över 18 år kan ett personligt lån vara ett alternativ att överväga för att täcka kostnaden för utbildningen. Det är dock viktigt att vara försiktig med att ta på sig skulder och att se till att man kan hantera återbetalningen innan man tar ett lån för att ta moppekort.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Finns det andra kostnader som kan tillkomma vid att ta moppekort?

Ja, förutom själva kostnaden för att ta moppekort kan det tillkomma extrakostnader. Till exempel kan det vara försäkring för mopeden och utrustning som hjälm och skyddskläder. Dessa kostnader bör du också räkna med i din budget.

Kan man spara pengar genom att studera själv eller övningsköra privat för moppekortet?

Ja, vissa personer kan klara av att ta sitt moppekort för mindre pengar genom att studera på egen hand eller övningsköra privat. Det kan vara ett kostnadseffektivt alternativ om du har tillgång till moped, och tillräckligt med kunskap för att klara provet.

Vad är genomsnittskostnaden för ett moppekort?

Genomsnittskostnaden för ett moppekort kan ligga någonstans mellan 4 000 till 6 000 kronor. Detta inkluderar kostnader för teoretiska och praktiska prov, undervisningsmaterial, körlektioner samt kostnaden för själva provet hos Transportstyrelsen.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer