Vad kostar MC-kort?

Att skaffa ett MC-kort kan vara början på en spännande hobby eller ett sätt att underlätta din dagliga pendling. Men innan du startar ditt äventyr på två hjul är en av de första frågorna många ställer sig: ”Vad kostar MC-kort?” I denna artikel kommer vi att utforska de olika kostnaderna som är associerade med att ta ett motorcykelkörkort i Sverige, inklusive avgifter för teorikurser, uppkörning, körlektioner och annat som kan tänkas påverka priset på hela processen. Så om du drömmer om att ge dig ut på öppna vägar med din egen motorcykel, läs vidare för att få en detaljerad översikt över kostnaderna för att förvärva ditt MC-kort.

Förutsättningar för MC-körkort

I Sverige finns det olika kategorier av motorcykelkörkort beroende på både ålder och motorcykelns kraft. Dessa kategorier är A1, A2 och A, där A1 är för lättare motorcyklar och A är för tunga motorcyklar, med A2 emellan. Kostnaden kan skilja sig åt beroende på vilket körkort man strävar efter.

Teorikurs och teoriprov

Den första kostnaden en blivande motorcyklist möter är teorikursen. Många trafikskolor erbjuder paket som inkluderar både teorilektioner och övningsmaterial. Kostnaden för en fullständig teorikurs kan ligga någonstans mellan 2 000 och 4 000 kronor. Efter genomförd kurs följer ett teoriprov vid Trafikverket, och kostnaden för detta ligger runt 325 kronor.

Körlektioner och praktik

Det praktiska momentet är en betydande del i att ta ett MC-kort. Körlektionerna varierar i pris beroende på trafikskola och region, men en körlektion på en trafikskola kostar ofta mellan 500 och 800 kronor per lektion. De flesta behöver mellan 15 och 20 lektioner, vilket innebär att kostnaden kan uppgå till mellan 7 500 och 16 000 kronor. Det är också vanligt att trafikskolor erbjuder körpaket som kan innehålla viss rabatt.

Övningskörning på egen hand

Förutom den organiserade undervisningen, kan man också övningsköra privat. Detta kräver dock att man har tillgång till en motorcykel och en handledare som har haft sitt motorcykelkörkort i minst fem år. Handledarcertifikatet kostar 220 kronor, och den som övningskör samt handledaren måste även genomgå en introduktionsutbildning som oftast kostar cirka 500 kronor per person.

vad kostar mc kort

Intensivkurs

För de som önskar en snabbare körkortsprocess kan en intensivkurs vara ett alternativ. En sådan kurs kan sträcka sig från en vecka upp till några veckor, och den samlade kostnaden inklusive uppkörning och övrigt brukar ligga omkring 15 000 till 25 000 kronor, beroende på trafikskolans erbjudanden och kursens längd.

Uppkörning och riskutbildning

Kostnaden för uppkörningsprovet är 800 kronor. Riskutbildningen är ytterligare en obligatorisk kurs som delas in i två delar: riskettan (teoretisk) och risktvåan (praktisk). Dessa är nödvändiga för att få körkortet och kan kosta mellan 1 200 och 2 000 kronor vardera. Totalt blir det ytterligare en utgift på upp till 4 000 kronor.

Kostnader för utrustning

Något som inte får glömmas bort är kostnaden för motorcykelutrustning. För att delta i körlektioner och uppkörningen krävs godkända hjälmar, handskar, jackor, byxor och skor. Beroende på kvalitet och varumärke kan denna utrustning kosta allt från 5 000 kronor till väl över 15 000 kronor.

Sammanfattad kostnad

Att summera kostnaden för att ta ett MC-kort i Sverige visar att det inte är en billig process. En generell bedömning utan egna besparingar via privat övningskörning eller egna körkläderna kan landa någonstans mellan 20 000 till 40 000 kronor, beroende på antalet körlektioner, val av trafikskola, körkortskategori och egna behov.

Att finansiera sitt motorcykelkörkort genom ett MC-lån kan vara en lösning för de som saknar direkt kapital för körkortsutbildningen. Ett MC-lån är i grunden ett personligt lån som kan tas hos en bank eller finansinstitut, och är specifikt avsett för kostnader relaterade till motorcyklar, inklusive utbildningsavgifter. Innan man ansöker är det viktigt att jämföra olika lånealternativ för att hitta den mest fördelaktiga räntan och återbetalningsplanen. Ansvarsfull låntagning innebär att noggrant tänka över sin återbetalningsförmåga för att undvika en ohållbar skuldsättning. Ett MC-lån bör därmed ses som en investering i friheten och glädjen som motorcykelkörning för med sig.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Finns det några ytterligare kostnader att överväga för att köra en motorcykel?

Utöver kostnaderna för att ta själva MC-kortet kan det finnas andra utgifter att tänka på. Det kan inkludera kostnader för köp eller hyra av en motorcykel, försäkring, underhåll, skyddsutrustning och eventuella medlemskap i motorcykelklubbar eller föreningar.

Vad är genomsnittskostnaden för att ta ett MC-kort i Sverige?

Kostnaden för att ta ett MC-kort varierar beroende på olika faktorer som plats, skola och typ av körkortsbehörighet. Generellt sett kan kostnaderna sträcka sig från några tusenlappar upp till tiotusentals kronor.

Vilka faktorer påverkar priset för ett MC-kort?

Faktorer som kan påverka priset för ett MC-kort inkluderar kostnader för teorikurser, uppkörning, körlektioner, och eventuella extra utbildningar eller examinationer som krävs för att erhålla körkortsbehörigheten.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer