Vad kostar glas till glasögon?

Att välja rätt glas till sina nya glasögon kan vara en minst lika viktig beslut som valet av båge. Priset på glasögonens glas varierar kraftigt beroende på flera faktorer, till exempel glasens material, behandling och funktionalitet. I denna artikel ger vi en grundlig genomgång av kostnaderna för olika typer av glasögonsglas för att hjälpa dig att ta ett välgrundat beslut. Från standardglas utan speciella egenskaper till högteknologiska lösningar som progressiva eller självtonande linser, utforskar vi prisspannet du kan förvänta dig när du uppdaterar din syn.

Faktorer som påverkar priset på glasögonglas

Att förstå variationen i pris för glasögonsglas är väsentligt eftersom det direkt påverkar både funktion och komfort. En genomgång av marknaden visar på en stor prisspridning, där enkla enkelslipade glas kan starta från några hundra kronor till att gå upp till flera tusen för avancerade varianter.

Faktorer som påverkar detta är bland annat glasets index som är ett mått på glasens tunnhet och brytningsförmåga. En annan faktor som påverkar priset är dess ytbehandling som kan vara represistent, vattenavvisande eller ha UV-skydd. Dessutom spelar personliga behov in. Du kanske behöver glas anpassade för arbete vid datorn eller så är du kanske i behov av specialslipade glas anpassade för dina ögonspecifika förutsättningar.

För en enklare sammanfattning över faktorer som påverkar priset på glas till glasögon har vi punktat dem här:

  1. Glasmaterial: Priset varierar beroende på det material som används för tillverkningen av glasen. Vanliga material inkluderar plast, polykarbonat och olika typer av glas. Högpresterande material eller specialglas, som antireflexbehandlade eller transitions-glas, kan påverka priset.

  2. Recept och styrka: Komplexiteten i ditt recept och graden av synkorrigering kan påverka priset. Personer med hög grad av astigmatism, bifokala eller progressiva recept kan förvänta sig högre kostnader.

  3. Tunnhet: Tunna eller extra tunna glas för personer med höga recept eller höga synkrav kan öka priset på glasen.

  4. Specialbehandlingar: Tillägg som antireflexbehandling, repfri beläggning och vattenavstötande egenskaper kan förbättra glasens prestanda men dessa behandlingar kan också öka priset.

  5. Varumärke och tillverkare: Glasögonglas från välkända tillverkare eller designer kan ha högre prislappar jämfört med generiska eller mindre kända märken.

  6. Optikers tjänster: Vissa optiker kan erbjuda specialiserade tjänster som avancerad ögonmätning och anpassning, vilket kan återspeglas i det totala priset.

Det är viktigt att diskutera dina behov och preferenser med din optiker för att hitta de bästa glasen som passar både din syn och din plånbok. Att förstå de olika faktorerna som påverkar priset på glasögonglas kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut när du investerar i din synhälsa.

vad kostar glas till glasögon

Hitta rätt pris och glas för dina glasögon

Kostnaden för glasögonsglas är ett område med många valmöjligheter och med priser som kan spänna från mycket överkomliga glas till glas som är mycket avancerade och kostsamma. Valen inkluderar olika material, behandlingar och teknologiska funktioner som kan anpassas efter personliga behov och livsstilar.

Som konsument är det värt att noga överväga dessa alternativ för att hitta den bästa balansen mellan pris, funktion och synkomfort. Genom att jämföra olika alternativ kan du hitta en lösning som balanserar pris och prestanda. Vill du finansiera köpet med ett lån rekommenderar vi att du jämför flera olika lånealternativ för att hitta ett lån som passar dig och din ekonomi.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Vad är skillnaden mellan enkelslipade och progressiva glas?

Enkelslipade glas är vanliga glasögonsglas som korrigerar synfel som närsynthet eller översynthet. De ger bra synskärpa i ett visst avstånd. Å andra sidan är progressiva glas multifokala och kan användas både för närseende och långseende. De ger en sömlös övergång mellan olika synavstånd och är populära för personer med ålderssynthet.

Vad påverkar priset på glas till glasögon?

Det finns flera faktorer som påverkar priset på glas till glasögon. Det inkluderar glasens material, behandlingar och funktionalitet. Glaset med högre index (tunnare och bättre brytningsförmåga) samt ytbehandlingar som represistens och UV-skydd kommer ofta med en högre kostnad. Dessutom kan specialanpassade glas för specifika behov, som arbete vid dator, också bidra till att höja priset på glasen.

Vilka ytbehandlingar kan man välja för glasögonsglas?

Det finns olika ytbehandlingar som kan appliceras på glasögonsglas för att förbättra deras egenskaper. Represistent beläggning hjälper till att minska risken för repor på glaset. Vattenavvisande beläggning gör glaset lättare att rengöra och klarar av att avvärja smuts och fingeravtryck. UV-skyddande beläggning blockerar farliga UV-strålar från solen. Det kan vara värt att överväga dessa ytbehandlingar beroende på dina specifika behov och önskemål.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer