Vad kostar en tur med hurtigruten?

Hurtigruten är känt som en av världens vackraste turer till sjöss. Ombord på en av Hurtigrutens båtar får du möjlighet att se några av Norges mest storslagna fjordar och uppleva unik natur. Men vad kostar ett äventyr med Hurtigruten? Priset för att kryssa längs denna ikoniska rutt varierar avsevärt beroende på flera faktorer, såsom resans längd, val av hyttkategori, säsong, och vilka ytterligare faciliteter och upplevelser du väljer att inkludera.

Upplev Norges pärlor

Hurtigruten erbjuder en unik möjlighet att upptäcka Norges dramatiska kustlinje. Den traditionella postbåtslinjen, som nu även fungerar som ett populärt kryssningsfartyg, trafikerar sträckan från den charmiga staden Bergen i sydväst till Kirkenes nära den ryska gränsen i nordöst.

Resan börjar i Bergen, en pittoresk stad omgiven av sju fjäll. Bergen är känt för sitt historiska kvarter Bryggen, en UNESCO-världsarv plats, där färgglada trähus speglar sig i de lugna vattendragen. När fartyget lämnar Bergen och seglar nordväst, tillåts passagerarna att uppleva de spännande kontrasterna av det norska landskapet.

Följande är Ålesund, en stad som är berömd för sin jugendarkitektur. Ålesunds byggnader är vackert återskapade efter en förödande brand i början av 1900-talet och erbjuder en stor detaljrikedom och unikhet i sina fasader. Härifrån seglar man vidare mot de majestätiska fjordarna, där bergskedjor stupar rakt ner i det kristallklara vattnet.

Vid Trondheim får resenärerna en känsla av den norska historien. Den gamla huvudstaden är nu en livlig studentstad, men det imponerande Nidarosdomen står kvar som en påminnelse om stadens forna storhet.

Vidare mot polcirkeln korsar Hurtigruten en osynlig gräns och resan leder in i midnattssolens och norrskenets rike, där dagsljuset och mörkret spelar i kontrast beroende på säsong. Bodø, en stad belägen precis nord om polcirkeln, bjuder på spektakulära naturfenomen såsom mäktiga havsörnar.

Längre norrut når fartyget Lofoten, en ögrupp med dramatiska bergstoppar som sträcker sig upp ur havet. Denna region är berömd för sina pittoreska fiskebyar och robusta natur. Här kan man uppleva det traditionella norska kustlivet, njuta av en båttur i de smala fjordarna och upptäcka avlägsna, vita sandstränder.

Efter Lofoten, fortsätter resan till Tromsø, porten till Arktis. Tromsø kallas ofta för ”Nordens Paris” tack vare sitt livliga nattliv och kulturella landskap. Stadens moderna arktiska katedral är en arkitektonisk pärla som lyser upp under de mörka vinterkvällarna.

När Hurtigruten närmar sig sitt slutmål, passerar den städer som Hammerfest och Honningsvåg, som erbjuder portar till extrema nordliga destinationer som Nordkap, där Europa slutar och man kan stå på kontinentens yttersta kant.

Slutligen anländer fartyget till Kirkenes, en intressant gränsstad bara några kilometer från ryska gränsen. I Kirkenes kan man uppleva det samiska kulturarvet och den arktiska vildmarken.

Under Hurtigrutens färd längs den norska kusten, är det inte bara städerna och byarna som lockar, utan hela den omgivande naturen. Besökarna får skåda enastående naturscenerier såsom tysta fjordar, vidsträcka fjällandskap och orörda stränder. En resa längs Hurtigruten är verkligen en oförglömlig upplevelse som speglar Norges rika kultur och dess vilda, orörda natur.

Volvo penta action service

Gör en budget

För att noggrant budgetera din Hurtigruten-resa bör du överväga följande kostnadselement:

  • Resans längd: Hurtigruten erbjuder olika resrutter som spänner från korta resor på 1-7 dagar till 22+ dagar.
  • Val av hytt: Prissättningen skiljer sig beroende på vilken hytt du väljer.
  • Säsong: Högsäsongen för att ta en tur på Hurtigruten är under sommaren och under de mörkaste månaderna när det är möjligt att se norrskenet. 
  • Måltider och dryck: Ofta inkluderas helpension i resans pris, men extra kostnader för drycker och specialmål kan tillkomma.
  • Exkursioner på land: Utflykter i land och aktiviteter erbjuds som kompletterande upplevelser och har en extra kostnad.
  • Reseförsäkring och extra tjänster: Det är alltid en god idé att ha en reseförsäkring, och priserna varierar beroende på leverantör och täckning.

Innan du bokar din resa är det viktigt att göra en detaljerad jämförelse och överväga olika paket och erbjudanden för att finna det som passar din budget bäst. Att navigera i prisdjungeln kan vara utmanande, men en tydlig översikt över kostnadselementen och lite noggrann planering kan hjälpa dig att säkra din drömresa med Hurtigruten till ett pris som överensstämmer med din resebudget.

Volvo penta action service

Håll utkik efter tillfälliga erbjudanden

Att vara vaksam på tillfälliga erbjudanden kan vara ett smart sätt att spara pengar på drömresan. Hos Hurtigruten kan man ha tur och hitta kampanjer och rabatter som kan göra din resa längs Norges kust mer överkomlig.

Det kan till exempel vara att de inkluderar flygresan utan extra kostnad eller en Norrskensgaranti under specifika månader (ser du inte norrskenet får du en ny resa gratis). Att prenumerera på nyhetsbrev kan hjälpa till att hålla dig uppdaterad om de senaste dealsen, säkerställa att du inte missar dessa tillfälliga gyllene tillfällen att resa prisvärt.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Finns det extra kostnader utöver resans pris för en Hurtigruten-resa?

Utöver resans pris kan det finnas extra kostnader för drycker eller specialmål, utflykter i land och eventuella extra tjänster eller faciliteter som du väljer att utnyttja. Det är också viktigt att överväga kostnaden för reseförsäkring, som är rekommenderad vid bokning av en Hurtigruten-resa.

Vad ingår vanligtvis i priset för en Hurtigruten-resa?

Vanligtvis inkluderar priset för en Hurtigruten-resa helpension, vilket innebär frukost, lunch och middag ombord. Dessutom ingår det oftast även en rad aktiviteter och föreläsningar. Dock kan pris och inkluderat innehåll variera beroende på resans längd och din valda hyttkategori.

Vad påverkar priset på en Hurtigruten-resa?

Priset på en Hurtigruten-resa påverkas av faktorer som resans längd, val av hyttkategori, säsong, kostnaden för måltider och drycker, kostnaden för utflykter och eventuella extra tjänster som du väljer att inkludera.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer