Vad kostar en hemsida?

Att etablera en närvaro på internet är en avgörande del för många verksamheter i dagens digitaliserade värld. Nyckelfrågan som många ställer sig innan de tar steget är: Vad kostar en hemsida? Svaret är inte alltid rakt fram då priset på en hemsida kan variera kraftigt beroende på en rad olika faktorer. Från en enkel landningssida till en avancerad e-handelsplattform, varje val du gör påverkar kostnaden. I denna artikel utforskar vi de olika kostnadselementen som påverkar priset på en hemsida och ger dig värdefull insikt så att du kan budgetera ditt webbprojekt med större säkerhet.

Vad avgör priset på en hemsida?

Kostnaden för att bygga en hemsida är beroende av omfattningen och anpassningsnivån av designen, antalet sidor, graden av webbutveckling som krävs, samt ytterligare funktioner och tjänster som behövs. En mer skräddarsydd och funktionell hemsida kommer generellt att kosta mer än en enklare variant.

Vanliga kostnader för upprättande av en hemsida

När du budgeterar för din nya hemsida, kom ihåg att räkna med både fasta och löpande kostnader:

  • Domännamnet, som är din webbplats adress (till exempel www.dittforetag.se), kan kosta runt 100-150 kr per år.
  • Webbhotell, kvaliteten och hastigheten kan påverka de löpande kostnaderna, vanligtvis mellan 50-200 kr per månad.
  • Utvecklingen av webbplatsen. Beroende på om du väljer en byrå, webbdesigner, eller om du gör det själv, kan priserna variera från ett par tusen upp till flera tiotusentals kronor.

Bilder och grafik

Kostnaderna för bilder varierar. Det kan varar gratis via olika open source-bibliotek eller 10-100 kr per stockbild ifall du vill ha professionellt och licensierat material.

Hosting & domännamn

Webbhotell och domännamn är avgörande för din hemsida, och dessa tjänster betalar du för löpande. Priset beror på specifikationerna och tjänsterna som är inkluderade i webbhotellspaketet samt vilket domännamn du väljer.

Utvecklingskostnader

Det är tryggast att överenskomma om ett fast pris för utveckling av hemsidan. På så sätt undviker du dolda kostnader och får en transparent översikt över vad din hemsida kommer att kosta dig totalt.

Kostnad för att köpa en hemsida

Priset på en hemsida kan delas in i olika nivåer baserat på funktionerna som erbjuds.

– Basnivå (4900 – 6900 kr): Här kan du förvänta dig en enklare webbplats med 4-5 sidor och en standarddesign.
– Mellannivå (6900 – 12 900 kr): En mer omfattande hemsida med flera sidor, anpassad design och viss grundläggande SEO.
– Avancerad (12 900 – 22 900 kr): Om du letar efter en professionell och välutvecklad webbplats med många sidor, unika designelement och funktionalitet, börjar priset i denna nivå.
– Högsta nivå (22 900 kr+): Här talar vi om komplexa webbplatser med många funktioner, avancerad design och specialanpassade systemintegreringar.

Löpande kostnader efter lanseringen av hemsidan

Även efter att din hemsida är uppe och snurrar kommer du att ha löpande kostnader för hosting, domännamn, säkerhet och eventuell vidare support och utveckling. Missa inte att budgetera för dessa när du planerar din hemsida.

Marknadsföring och SEO

När du överväger att köpa en hemsida och investera i SEO, är kostnaderna för tjänster som SEO360 relevanta att beakta. Kostnaderna kan variera beroende på behov och omfattning. Klikko erbjuder exempelvis paket som Klikko Link Booster från SEK 6.800 i månaden, SEO360 Light från SEK 28.000, och SEO360 Pro från SEK 45.000 per månad. Dessa tjänster innehåller sökordsanalys, kontinuerlig tracking, personlig kontohantering, support, rapportering och optimering av sökord och landningssidor med olika nivåer av länkbyggnad. Ett skräddarsytt paket kan också vara ett alternativ för specifika behov. Vid en SEO-investering är det viktigt att ha klart för sig sina mål och att förstå att processen innefattar analys, strategi, implementering och kontinuerlig optimering för att uppnå bästa möjliga resultat och en stark närvaro online.

image

Finansiera din hemsida

Ett sätt att finansiera utvecklingen eller förbättringen av din hemsidas närvaro online är via ett lån. Många långivare erbjuder lån där du kan välja att öka lånebeloppet för att täcka kostnaderna för digital utveckling, som att bygga en ny hemsida eller förbättra en befintlig. Detta kan vara en strategisk investering för att öka din försäljning eller kundbas. Kommunicera med din långivare för att se vilka möjligheter som finns, och kom ihåg att alltid jämföra de olika lånealternativen för att finna det mest fördelaktiga för din ekonomiska situation och företagets behov.

Samlat lånebelopp

50 000 kr

Återbetalningsperiod

3 – 5 år

Månadsbetalning

1 454 kr – 944 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

3 år – 5 år

Sammanlagda kreditkostnader

2 346 kr – 6 614 kr

Totalt återbetalningsbelopp

52 346 kr – 56 614 kr

Låneexempel. 

FAQ

Vad är en rimlig budget för att skapa en hemsida?

Budgeten för en hemsida kan variera beroende på dess komplexitet och dina specifika behov. För en enklare statisk hemsida kan kostnaden ligga mellan 5 000 och 20 000 kr. För en mer avancerad hemsida med anpassade funktioner och e-handelsmöjligheter kan kostnaden börja från 20 000 kr och uppåt.

Vad är viktigt att tänka på vid val av webbutvecklare?

När du väljer en webbutvecklare är det viktigt att ta hänsyn till deras erfarenhet och portfolio av tidigare arbeten. Be om referenser och kontrollera recensioner. Utöver det är det också viktigt att kommunicera dina behov och förväntningar tydligt samt diskutera tidsramar och prisuppskattningar innan arbetet påbörjas.

Vad påverkar priset på en hemsida?

Priset på en hemsida påverkas av flera faktorer, inklusive design och funktionalitet, antalet sidor och sektioner, integration av e-handelsfunktioner, behovet av anpassade funktioner och tillägg, samt den tid och arbete som krävs för att skapa och utveckla hemsidan.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer