Vad kostar en förmånsbil?

När du står inför valet att skaffa en förmånsbil genom ditt arbete kan det uppstå många frågor. En av de vanligaste frågeställningarna rör den ekonomiska aspekten: Vad kostar egentligen en förmånsbil? I denna artikel tas en detaljerad titt på de kostnader som är förknippade med att ha en förmånsbil, samt hur dessa kan variera beroende på bilmodell, skatteregler och ditt individuella användande.

Att ta emot en förmånsbil från arbetsgivaren innebär en dragningspost på lönen, kallad förmånsvärde, som ska täcka bilens värde som en skattepliktig förmån. Det är viktigt att förstå att förmånsvärdet inte nödvändigtvis motsvarar de faktiska kostnaderna för bilen. Istället räknas det som en standardiserad siffra baserad på bilens nypris, eventuella tillval, beräknad årlig körsträcka samt andra faktorer som till exempel bilens miljöpåverkan.

Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil är en bil som arbetsgivaren tillhandahåller eller subventionerar för en anställds privata användning. Förmånsbilen ses som en extraförmån och kan ingå som en del av den totala ersättningen för en anställd. Denna typ av förmån beskattas som en del av den anställdes inkomst och kan påverka den totala skattebördan.

Förmånsbilar kan erbjudas som en del av anställningsavtalet, och det är vanligt att arbetsgivare tillhandahåller förmånsbilar som ett incitament för nyckelanställda eller som en del av en generell personalvårdsförmån. Den anställde får använda förmånsbilen för både arbetsrelaterade och privata ändamål.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel. 

Vilka kostnader förknippas med en förmånsbil?

Kostnaderna för att ha en förmånsbil kan variera beroende på flera faktorer, till exempel bilmodell, skatteregler och hur du använder bilen. Här är några kostnader som är förknippade med att äga en förmånsbil:

 1. Beskattning av förmånsvärde: Förmånsvärdet av en förmånsbil beskattas som en del av din inkomst. Beskattningen baseras på bilens listpris, ålder och koldioxidutsläpp. Ju högre förmånsvärde desto högre skatt.

 2. Bränslekostnader: Om arbetsgivaren även står för bränslet kan det bli en extra kostnad för dig som anställd. Bränslekostnaderna kan variera beroende på bilens bränsleförbrukning och hur mycket den används.

 3. Underhåll och reparationer: Även om många underhålls- och reparationskostnader normalt sett täcks av arbetsgivaren kan det finnas vissa kostnader som du måste stå för, särskilt om de uppkommer på grund av slitage eller skador som inte täcks av försäkringen.

 4. Försäkringspremier: Försäkringskostnaderna för förmånsbilen kan variera beroende på faktorer som bilmodell, din ålder och körhistorik.

 5. Skatter och avgifter: Utöver beskattningen av förmånsvärdet kan det finnas andra skatter och avgifter som är förknippade med att äga och använda en bil, såsom fordonsskatt och trängselskatt.

Det är viktigt att notera att skatteregler och kostnader kan förändras över tid, och det är alltid klokt att hålla sig uppdaterad på gällande lagstiftning och regelverk. Dessutom kan individuella omständigheter påverka de faktiska kostnaderna för varje person. Det är alltså viktigt för både arbetsgivare och anställda att vara medvetna om gällande skatteregler och rapporteringskrav som rör förmånsbilar.

vad kostar förmånsbil

Förmånsbil eller köpa en bil – vilket är bäst?

Att ha en förmånsbil eller att äga en bil har sina egna för- och nackdelar. Fördelarna med en förmånsbil är bland annat att du får en lägre inköpskostnad och en regelbunden uppgradering. Nackdelarna kan vara en högre skatt och en begränsad privat användning av bilen. Att äga en egen bil kan ge en större frihet och flexibilitet men så klart också en högre initialkostnad i samband med köpet, större underhållskostnader samt en värdeminskning, alltså att bilen tappar i värde över tid.

   Valet mellan att ha en förmånsbil eller att äga en bil beror på individuella preferenser, arbetskrav och ekonomiska omständigheter. Det är viktigt att noggrant överväga för- och nackdelarna samt rådgöra med professionella rådgivare för att fatta det bästa beslutet baserat på ens unika situation.

   För dig som söker lån kan kunskapen om verkliga kostnaderna för en förmånsbil vara helt avgörande för beslutet. Du ska därför noggrant överväga dina möjligheter och förstå alla aspekter av förmånsbilen kostnader och vilka lånealternativ du har för att själv kunna finansiera en bil.

   FAQ

   Finns det andra kostnader utöver förmånsvärdet?

   Ja, förutom förmånsvärdet tillkommer det även andra kostnader för en förmånsbil. Det kan inkludera bränslekostnader, service och underhåll, parkeringsavgifter samt eventuella försäkringskostnader och skattebaserade kostnader som trängselskatt och fordonskatt.

   Vad är förmånsvärde för en bil?

   Förmånsvärde är den ekonomiska värdet av en förmånsbil och utgör en skattepliktig förmån på lönen. Det beräknas utifrån bilens nypris, eventuella tillval och andra faktorer som bilens miljöpåverkan.

   Vad påverkar kostnaden för en förmånsbil?

   Kostnaden för en förmånsbil kan variera beroende på faktorer som bilmodell, förmånsvärde, bilens bränsleförbrukning, försäkringskostnader och eventuella tillval. Det är även viktigt att ta hänsyn till skatteregler och det egna användandet av bilen.

   Populära blogginlägg

   Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

   Vad kostar ett attefallshus?

   Vad kostar ett attefallshus?

   22 mars, 2024 / Alice Pettersson

   Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

   Läs mer
   Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

   Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

   22 mars, 2024 / Alice Pettersson

   Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

   Läs mer
   Vad kostar AirPods?

   Vad kostar AirPods?

   21 mars, 2024 / Alice Pettersson

   Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

   Läs mer
   Vad kostar jordvärme?

   Vad kostar jordvärme?

   21 mars, 2024 / Alice Pettersson

   Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

   Läs mer