Vad kostar det att måla om ett rum?

Att uppgradera ett rum genom att måla om är ett effektivt sätt att få till en helt ny känsla i hemmet. Det kan vara en både ekonomiskt överkomlig och kreativt belönande uppgift, men det är också en investering som kräver omsorgsfull planering. Innan du dyker ner i färgburkar och penslar är det alltså viktigt att ha en uppfattning om de kostnader som är involverade. Vad kostar det att måla om ett rum egentligen? I den här artikeln tar vi oss en ingående titt på de olika faktorer som påverkar priset och hur du kan beräkna kostnaderna för ditt projekt.

Faktorer som påverkar kostnaden

Att måla om ett rum inbegriper flera aspekter som avgör den totala kostnaden. Dessa kan variera stort beroende på de val du gör. Här går vi igenom viktiga punkter som kommer att påverka din slutgiltiga budget:

 • Rummets storlek och layout: Kostnaden ökar med rummets omfattning. En noggrann mätning är viktig för att bedöma hur mycket färg som behövs. Hög takhöjd, ovanliga vinklar eller mycket detaljarbete kan likaså påverka priset.
 • Förberedelse- och grundarbete: Ett bra förberedande grundarbete är avgörande för att få ett proffsigt resultat. Detta kan innefatta spackling, slipning och priming, vilket kan öka arbetskostnaderna.
 • Kvalitet på färg och material: Högre kvalitet på färg och tillbehör som penslar och rullar kan höja priset, men sparar ofta tid och ger ett hållbarare resultat.
 • Antalet färglager: Ibland krävs det flera lager för ett jämnt och täckande resultat. Fler lager innebär mer materialförbrukning och längre arbetstid.
 • Professionella målare eller hemmafix: Att anlita en målare innebär en högre kostnad men också en professionell finish och tidssparande. Om du gör det själv är kostnaderna lägre men det krävs tid och lämplig kunskap.
 • Region och konkurrens: Priset för att anlita en professional kan även variera beroende på var i landet du bor och tillgängligheten på kompetenta målare.
 • Extra kostnader: Glöm inte att räkna med extra kostnader för att skydda möbler och golv, samt eventuell bortforsling av material efter avslutat arbete.

vad kostar det att måla om ett rum

Så mycket kostar det att måla om ett rum

Prisexemplen nedan är ungefärliga och kan variera beroende på flera faktorer som plats, målningsföretagets prissättning och rummets specifika krav.

Mindre rum (exempelvis ett sovrum)

 • Materialkostnader: Cirka 500 till 1 500 kronor.
 • Arbetskostnader: Cirka 1 000 till 3 000 kronor.
 • Totalt: Cirka 1 500 till 4 500 kronor.

Medelstort rum (exempelvis ett vardagsrum)

 • Materialkostnader: Cirka 1 000 till 3 000 kronor.
 • Arbetskostnader: Cirka 2 000 till 5 000 kronor.
 • Totalt: Cirka 3 000 till 8 000 kronor.

Stort rum (exempelvis ett vardagsrum med högt i tak)

 • Materialkostnader: Cirka 2 000 till 5 000 kronor.
 • Arbetskostnader: Cirka 3 000 till 8 000 kronor.
 • Totalt: Cirka 5 000 till 13 000 kronor.

Dessa priser inkluderar vanligtvis endast målning av väggarna och eventuellt taket. Om det krävs förberedande arbete såsom reparation av skador, spackling eller slipning av ytor, kan kostnaderna öka ytterligare. Det är alltid bra att begära offert från flera målare för att få en uppfattning om det specifika priset för ditt projekt.

Samlat lånebelopp

5000 kr

Återbetalningsperiod

1 – 2 år

Månadsbetalning

434 kr – 225 kr

Variabel ränta (debitorränta)

9% – 12%

Max effektiv ränta (ÅOP)

10% – 15%

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum)

1 år – 2 år

Sammanlagda kreditkostnader

212 kr – 393 kr

Totalt återbetalningsbelopp

5212 kr – 5393 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Hur påverkar rummets storlek och layout kostnaden för att måla om ett rum?

Kostnaden för att måla om ett rum påverkas av rummets storlek och layout. Ett större rum kräver mer färg och tar längre tid att måla, vilket kan öka kostnaden. Ovanliga vinklar, höga tak eller detaljarbete kan också påverka priset då de kräver extra tid och noggrannhet.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att anlita en professionell målare, eller måla om ett rum själv?

Att anlita en professionell målare för att måla om ett rum kan innebära en högre kostnad, men det kan också ge en professionell finish och spara tid. En professionell målare har erfarenhet och kunskap för att uppnå ett proffsigt resultat. Om du väljer att göra det själv kan kostnaderna vara lägre, men det kan också vara tidskrävande. Det krävs också viss erfarenhet för att få ett bra resultat.

Vilken roll spelar kvaliteten på färgen och materialen i kostnaden för att måla om ett rum?

Kvaliteten på färgen och materialen kan påverka kostnaden för att måla om ett rum. Högkvalitativ färg och tillbehör som penslar och rullar kan vara dyrare, men de ger ofta ett bättre resultat och kan vara mer hållbara över tid.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer