Vad kostar det att äga en bil?

Att äga en bil är en betydande investering och medför många relaterade kostnader som sträcker sig bortom det initiala inköpspriset. När du beslutar dig för att skaffa ett eget fordon är det klokt att förstå alla de utgifter som är associerade med bilägandet. I den här artikeln tar vi en närmare titt på de olika kostnaderna som du som bilägare kommer att stöta på. Från försäkringar och skatter till underhåll och värdeminskning – varje aspekt spelar en roll för dig som bilägare.

Så mycket betalar du för själva bilen – beroende på var och hur du köper den

Inköpspriset för en bil varierar beroende på om bilen är ny eller begagnad, var man köper den samt bilens märke, modell och tillstånd.

Ny bil direkt från bilhandlare

En ny bil direkt från en bilhandlare kan kosta från några hundra tusen kronor till över en miljon beroende på märke och modell. Till exempel kan en ny Volkswagen Golf kosta runt 200 000 till 300 000 kronor, medan en ny Volvo XC90 kan vara prissatt över 600 000 kronor.

Begagnad bil från onlineplattform, bilhandlare eller privatperson

Begagnade bilar kan i sin tur köpas från bilhandlare, via annonser på onlineplattformar eller direkt från privatpersoner. Inköpspriset för en begagnad bil på Blocket kan variera stort – en äldre modell av en Volkswagen Passat kan kosta runt 50 000 kronor medan en nyare begagnad modell kan vara prissatt uppemot 150 000 kronor eller mer. Köper man en begagnad bil från en auktoriserad bilhandlare kan man förvänta sig att priset också inkluderar någon form av garanti och att bilen är genomgången och servad.

Leasing

Leasing är ett annat populärt alternativ där man inte betalar hela inköpspriset utan bara en månadskostnad under leasingperioden. Detta kan vara fördelaktigt för den som önskar en ny bil men vill undvika ett stort engångsköp och istället sprida ut kostnaden över tiden. Tänk dock på att du i så fall inte äger bilen, utan helt enkelt hyr den.

vad kostar det att äga en bil

Löpande kostnader för bilägare

Som bilägare är det viktigt att vara medveten om och budgetera för de löpande kostnader som är förknippade med att äga en bil. Dessa kostnader inkluderar utgifter för bränsle, försäkring, vägskatt, service och underhåll, samt andra eventuella kostnader såsom parkering, vägtullar och reparationer.

Bränsle

Bränsle är en av de största löpande utgifterna. Priserna på bensin och diesel varierar, men ligger i nuläget mellan cirka 18 och 20 kronor per liter. För en bil som har en förbrukning på 0,6 liter per mil – och om man kör 1 500 mil om året – skulle bränslekostnaden ligga på cirka 13 500 till 15 300 kronor per år.

Bilförsäkring

Vid sidan av bränsle är försäkringskostnaden en av de mest väsentliga posterna. Denna kostnad varierar beroende på faktorer som bilens värde, förarens ålder samt tidigare skadehistorik. En genomsnittlig försäkringspremie för en mellanklassbil kan kosta mellan 3 000 och 7 000 kronor per år för en trafikförsäkring, och detta kan öka avsevärt om man väljer att teckna en halv- eller helförsäkring.

Fordonsskatt, service och reparationer

Fordonsskatt beräknas utifrån bilens miljöpåverkan och vikt, med en genomsnittlig kostnad på 1 200 till 4 800 kronor per år. Till detta kommer service och underhåll som rekommenderas att utföras regelbundet. En basservice för en standardbil kan kosta runt 2 000 kronor per tillfälle, medan större service och reparationer kan kosta mycket mer. Glöm inte heller bort att bilen behöver sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern, och att du ofta behöver ta hjälp av en bilverkstad för att utföra däckskiftet. Detta brukar kosta runt 500 kronor.

Värdeminskning

Värdeminskning är den minskning av ett fordonets värde över tiden. När en ny bil köps minskar dess värde omedelbart på grund av faktorer som användning, ålder och mil. Den största procentuella minskningen sker vanligtvis under de första åren. Beroende på märke, modell och skick kan värdeminskningen variera, men generellt sett förlorar bilar en betydande del av sitt värde under de första åren och fortsätter att minska över tid. Att förstå värdeminskningens påverkan är viktigt vid köp och försäljning av bilar.

Samlat lånebelopp

50 000 kr

Återbetalningsperiod

3 – 5 år

Månadsbetalning

1 454 kr – 944 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

3 år – 5 år

Sammanlagda kreditkostnader

2 346 kr – 6 614 kr

Totalt återbetalningsbelopp

52 346 kr – 56 614 kr

Låneexempel. 

FAQ

Hur kan jag minska kostnaderna för bilägande?

För att minska kostnaderna för bilägande kan du överväga att köpa en mer bränslesnål bil, jämföra försäkringspriser, planera dina resor för att undvika onödiga körningar och investera i regelbundet underhåll för att förebygga kostsamma reparationer.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en bil?

Innan du köper en bil bör du överväga kostnaderna för försäkring, bränsleförbrukning, service och reservdelar, samt hur bilens värde kommer att påverkas över tid.

Vilka är de vanligaste kostnadsposterna för bilägande?

De vanligaste kostnadsposterna för bilägande inkluderar försäkringar, bränsle, service och underhåll, fordonsskatt och värdeminskning.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad kostar ett attefallshus?

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Attefallshus har blivit alltmer populära som ett sätt att skapa extra boendeyta eller arbetsutrymme på t...

Läs mer
Hur mycket kostar en intensivkurs för att få körkort?

Hur mycket kostar en intensivkurs för a...

22 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att ta körkort är en stor milstolpe i mångas liv och är ofta lika förknippat med friheten att kunna ta sig vart man...

Läs mer
Vad kostar AirPods?

Vad kostar AirPods?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Den senaste teknikprylen som blivit en global sensation är Apples AirPods, de trådlösa hörlurarna s...

Läs mer
Vad kostar jordvärme?

Vad kostar jordvärme?

21 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att hitta mer hållbara och kostnadseffektiva energilösningar har blivit allt viktigare idag, då vi str&...

Läs mer