Hur mycket kostar lätt MC-kort?

Att susa fram på landsvägarna med en lätt motorcykel är något som lockar många. Vind i håret, frihetskänsla och adrenalin som pumpar. Men innan drömmen kan bli verklighet krävs ett giltigt körkort för åtminstone lätt MC. Om du funderar på att ta steget och skaffa dig ett lätt MC-körkort är det viktigt att överväga kostnadsfrågan. Hur mycket kostar ett lätt MC-kort egentligen? I denna artikel kommer vi att ge dig en detaljerad översikt över de kostnader som är förknippade med att skaffa ett sådant kort.

Grundläggande kostnader för ett lätt MC-kort

När det kommer till att skaffa ett lätt MC-kort i Sverige är första steget att förstå vilka typer av kostnader som är involverade. Generellt inkluderas avgifter för teorikursen, körlektioner, teoriprov och uppkörning.

Teorikurs och material

En teorikurs är en essentiell del av att förbereda sig för både teoriprovet och själva körningen. Kostnader för teorikursen varierar mellan trafikskolor, men en genomsnittlig summa att räkna med ligger mellan 2 000 och 4 000 kronor. Därtill måste du tänka på kostnader för teorimaterial, exempelvis böcker och online resurser, vilket kan kosta ytterligare några hundra kronor.

hur mycket kostar lätt mc kort

Körlektioner

Antal körlektioner som krävs är individuellt och beror på tidigare erfarenhet samt hur snabbt man lär sig. Kostnaden per lektion ligger oftast mellan 500 och 700 kronor. Det är rekommenderat att genomföra 10 till 15 lektioner vilket innebär en summa mellan 5 000 och 10 500 kronor.

Teoriprov och uppkörning

För att officiellt få ett lätt MC-kort krävs det att du klarar av ett teoriprov och en uppkörning hos Transportstyrelsen. Kostnaden för teoriprovet är för tillfället 325 kronor, medan uppkörningen kostar 800 kronor. Notera att dessa priser kan ändras, så det gäller att ständigt hålla sig uppdaterad.

Ytterligare kostnader

Utöver de grundläggande kostnaderna finns det även andra saker att ta i beaktande. Om du kuggar på teoriprovet eller uppkörningen får du till exempel räkna med ytterligare avgifter för att göra om proven. Även kostnader för MC-utrustning, som hjälm och skyddskläder, måste inkluderas i din budget. Här kan priserna variera kraftigt beroende på märke och kvalitet, men en grundinvestering brukar hamna på minst 3 000 till 5 000 kronor.

Hur kan du förbereda dig ekonomiskt?

Att skaffa ett lätt MC-kort är en investering i både tid och pengar. För att inte råka ut för oväntade utgifter är det klokt att förbereda en budget i förväg. Jämför priser mellan olika trafikskolor, leta efter paketerbjudanden som inkluderar flera lektioner till ett reducerat pris och se över din privatekonomi för att se hur du kan finansiera behörigheten. Det kan även vara en bra idé att börja spara i god tid innan du påbörjar processen.

Samlat lånebelopp

50 000 kr

Återbetalningsperiod

3 – 5 år

Månadsbetalning

1 454 kr – 944 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

3 år – 5 år

Sammanlagda kreditkostnader

2 346 kr – 6 614 kr

Totalt återbetalningsbelopp

52 346 kr – 56 614 kr

Låneexempel.

FAQ

Hur mycket kan jag förvänta mig att betala för teorikursen och material?

Teorikursen kostar vanligtvis mellan 2 000 och 4 000 kronor, medan kostnader för teorimaterial som böcker och onlineresurser kan ligga på några hundra kronor.

Vilka andra kostnader behöver man ta i beaktande när det gäller att skaffa ett lätt MC-kort?

Ytterligare kostnader kan inkludera eventuella avgifter för att göra om teoriprovet eller uppkörningen, samt kostnader för MC-utrustning.

Vilka är de grundläggande kostnaderna för ett lätt MC-kort?

De grundläggande kostnaderna inkluderar teorikurs och material, körlektioner, teoriprov och uppkörning.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Hur mycket kostar lätt MC-kort?

Hur mycket kostar lätt MC-kort?

1 april, 2024 / Eva Sjöberg

Att susa fram på landsvägarna med en lätt motorcykel är något som lockar många. Vind i håret, frihetskänsla och ...

Läs mer