Att samla lån utan säkerhet – en praktisk guide

Att hantera flera låneåtaganden kan vara krävande för vardagsekonomin. För många kan det vara både stressande och kostsamt att jonglera olika krediter och låneformer. Att samla lån utan säkerhet är då ett alternativ som erbjuds av finansinstitut för att förenkla din ekonomiska situation genom att samla ihop dina befintliga skulder till ett och samma lån. När flera smålån och krediter samlas till ett enda lån utan krav på säkerhet kan du potentiellt minska dina månadskostnader och få en klarare bild av din ekonomi. Så hur fungerar det, och vad bör du tänka på innan du beslutar att samla dina lån?

Vad är ett lån utan säkerhet?

Ett osäkrat lån – även känt som ett blancolån – är en typ av lån som inte kräver att du som låntagare ställer någon egendom som säkerhet för lånet. Det här alternativet blir allt populärare för personer som önskar att samla sina befintliga skulder utan att riskera egendom. Det ger en förenklad översikt över skulderna och oftast en lägre räntekostnad jämfört med att betala av flera höga räntelån separat.

Fördelar med att samla lån utan säkerhet

Det finns många fördelar med att samla lån utan säkerhet, bland annat en lägre total månadskostnad, enklare administration och potentiellt lägre totala kostnader över tid. Det gör det lättare att hantera ekonomin och sätter dig i en bättre position för att kunna fokusera på att få din ekonomi att växa istället för att konstant hantera många skulder med olika villkor.

Viktigt att tänka på när du vill samla lån

Se över din totala skuld

När du överväger att samla dina lån utan säkerhet bör du först och främst se över din totala skuldsättning. Handlar det om kreditkortsskulder, smålån eller kanske ett köp på avbetalning? Det första steget är att kartlägga exakt hur mycket du är skyldig och till vilken ränta. När detta är klart kan du börja undersöka vilka långivare som erbjuder omstrukturering av skulder genom lån utan säkerhet och vilka villkor som gäller.

samla lån utan säkerhet

Hitta ett samlingslån med låg årsränta och få avgifter

En grundläggande aspekt att beakta är räntan. Även om målet med att samla lån är att förenkla din ekonomi och sänka kostnaderna kan en längre återbetalningstid göra att den totala kostnaden blir högre. Därför är det essentiellt att vi jämför årsräntorna och andra avgifter kopplade till låneerbjudandena. Det är inte bara räntan utan sannolikt en lånekrets med rätta villkor som gör din nya månadskostnad hanterbar.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Se över återbetalningsplanen

Ett annat viktigt steg är att analysera din framtida betalningsplan. Kan du göra extra inbetalningar utan extra kostnader? Finns det möjlighet till en ränterabatt vid exempelvis betalning med autogiro? Finns det andra fördelar kopplat till låneerbjudandet, till exempel en betalningsskyddsförsäkring som skyddar dig om din ekonomiska situation skulle förändras? Dessa frågor är centrala för att kunna göra en helhetsbedömning av fördelarna och nackdelarna med att samla lån utan säkerhet.

Vanligtvis görs en kreditprövning

Hur påverkar samlingslån utan säkerhet dig och din kreditvärdighet? När du ansöker om att samla lån görs vanligtvis en kreditprövning, vilket kan påverka din kreditvärdighet. Men om du lyckas få en lägre ränta och därmed minskar dina månatliga kostnader kan detta bidra till en förbättrad ekonomisk situation i längden, vilket i sin tur kan ha en positiv effekt på din kreditvärdighet.

Vikten av att jämföra olika erbjudanden

Det är också viktigt att undersöka marknaden och inte nöja sig med det första bästa erbjudandet. Använd jämförelsetjänster, rådgivning från ekonomiska rådgivare och även privata rekommendationer när du söker efter det mest fördelaktiga alternativet för att samla lån utan säkerhet.

FAQ

Hur kan man försäkra sig om att samla lån utan säkerhet är rätt val?

För att försäkra dig om att samla lån utan säkerhet är rätt val för dig är det viktigt att noggrant undersöka och jämföra låneerbjudanden, analysera din framtida betalningsplan och överväga eventuella risker och fördelar. Det är även rekommenderat att konsultera med ekonomiska rådgivare för hjälp och vägledning.

Vad är ett osäkrat lån?

Ett osäkrat lån – även känt som ett blancolån – är en lånetyp som inte kräver någon säkerhet från låntagaren för att beviljas, exempelvis ett hem eller en bil.

Vilka fördelar finns det med att samla lån utan säkerhet?

Några fördelar med att samla lån utan säkerhet inkluderar en lägre total månadskostnad, enklare administration och potentiellt lägre totala kostnader över tid. Det kan också bidra till en förbättrad ekonomisk situation och kreditvärdighet.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Att samla lån utan säkerhet – en praktisk guide

Att samla lån utan säkerhet – en pra...

24 mars, 2024 / Eva Sjöberg

Att hantera flera låneåtaganden kan vara krävande för vardagsekonomin. För många kan det vara både stressande och...

Läs mer