Att samla lån med låg kreditvärdighet – så gör du

Att hantera sin ekonomi kan vara en komplex uppgift, särskilt när kreditvärdigheten inte är den bästa. Det är inte ovanligt att personer med lägre kreditvärdighet känner sig utestängda från lånealternativ eller möjligheten att förbättra sin finansiella situation. Men även i dessa fall finns det strategier för att förbättra sina ekonomiska utsikter. En sådan strategi är att samla lån trots en lägre kreditvärdighet. I den här artikeln kommer vi att utforska vad det innebär att samla lån med låg kreditvärdighet, fördelarna det kan medföra och tips på hur du går till väga.

Vad innebär det att samla lån?

Att samla lån innebär att man tar ett nytt lån för att betala av befintliga krediter och skulder. Huvudargumentet för att samla lån – oavsett hur hög eller låg kreditvärdighet du har – är att det kan leda till lägre totalkostnad. Genom att ersätta flera lån och krediter med ett enda lån kan du ofta få en lägre ränta och färre avgifter. Dessutom blir administrationen enklare när du bara har ett lån att hålla reda på istället för flera. 

Så fungerar det att samla lån med låg kreditvärdighet

För personer med lägre kreditvärdighet kan det bli en svårare ekvation att samla lån. Dessa individer anses vara högre risk för långivare, vilket resulterar i högre räntekostnader. Med rätt strategi och under vissa omständigheter kan dock även de med låg kreditvärdighet dra nytta av att slå ihop sina skulder. Det finns specialiserade långivare och kreditinstitut som tar hänsyn till människor med dålig kreditvärdighet. De kan erbjuda lån för att samla skulder med justerade villkor som bättre passar personens ekonomiska situation. Det kan innebära högre räntor jämfört med vad som erbjuds till de med bättre kreditvärdighet, men det är ofta fortfarande lägre än den sammanslagna räntan på befintliga skulder.

samla lån med låg kreditvärdighet

Fördelar med att samla lån

De primära fördelarna med att samla lån när du har en låg kreditvärdighet är relaterade till kostnadsbesparing och betalningsöversikt. Kortfattat inkluderar dessa:

  1. Enklare hantering av skulder: Ett lån istället för flera ger en tydligare överblick och underlättar betalningshanteringen.
  2. Potentiellt lägre månadskostnad: Genom att få en sänkt effektiv ränta kan den totala månadskostnaden minska, vilket ger mer ekonomiskt andrum.
  3. Förbättrad kreditvärdighet på lång sikt: Genom att hantera dina skulder ansvarsfullt och göra regelbundna betalningar kan du förbättra din kreditvärdighet över tid.
  4. Mindre stress kring ekonomin: Finansiell stress kan minska när du får en hanterbar och förutsägbar betalningsplan.

Att tänka på innan du samlar dina lån

Innan du tar steget att samla dina skulder är det viktigt att du gör en noggrann genomgång av din ekonomiska situation. Notera alla existerande skulder, räntor och avgifter samt vilka villkor som gäller. Därefter behöver du jämföra detta med de villkor som det nya lånet erbjuder. Det är också viktigt att du har en realistisk betalningsplan och att du tar hänsyn till din totala budget och framtida ekonomiska kapacitet. Att samla lån kan innebära en längre återbetalningstid, vilket kan innebära högre total kostnad över tid trots lägre månadskostnader.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Alternativ och lösningar för att samla lån med låg kreditvärdighet

Det finns flera alternativ för att utforska om du vill samla dina lån trots en inte så stark kreditvärdighet:

  • Mikrolån och sociala lånealternativ: Det finns kreditgivare som riktar sig specifikt till personer med ingen eller låg kreditvärdighet, som sociala banker eller mikrolånsinstitutioner.
  • Borgenärer och medlåntagare: Om du har någon i din omgivning med god ekonomi som är villig att agera som borgenär kan det öka dina chanser att få ett lån för att samla befintliga skulder.
  • Kreditförmedlare: Det finns tjänster som förenklar processen genom att jämföra olika långivares erbjudanden åt dig. Detta kan ge en klarare bild av de mest fördelaktiga alternativen.

FAQ

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet efter att ha samlat mina lån med låg kreditvärdighet?

För att förbättra din kreditvärdighet efter att ha samlat lån med låg kreditvärdighet är det viktigt att vara disciplinerad med dina betalningar och att undvika att ta på dig nya skulder. Genom att skapa en sund ekonomisk vana och sköta dina befintliga skulder kommer din kreditvärdighet gradvis att förbättras över tid.

Vad är skillnaden mellan att samla lån med låg kreditvärdighet och att samla lån med hög kreditvärdighet?

Skillnaden ligger oftast i de erbjudna räntorna och villkoren. Personer med lägre kreditvärdighet kan förvänta sig högre räntor och eventuellt krävas att tillhandahålla säkerheter för att samla lån, medan de med högre kreditvärdighet kan få bättre villkor och lägre räntor.

Vad bör man tänka på innan man bestämmer sig för att samla lån med låg kreditvärdighet?

Innan du sammanfogar dina skulder är det viktigt att göra en noggrann bedömning av din ekonomiska situation. Jämför räntor, villkor och kostnader noggrant för att säkerställa att samlingen av lån verkligen kommer vara fördelaktig för dig och inte leda till ökade ekonomiska svårigheter.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Att samla lån med låg kreditvärdighet – så gör du

Att samla lån med låg kreditvärdighet...

23 mars, 2024 / Eva Sjöberg

Att hantera sin ekonomi kan vara en komplex uppgift, särskilt när kreditvärdigheten inte är den bästa. Det är inte...

Läs mer