Vad kostar uppkörning?

När det är dags att ta steget fullt ut på vägen mot att bli en bilförare är uppkörningen den sista och avgörande prövningen. Processen att få ett körkort i Sverige är inte bara en fråga om att visa att du kan hantera en bil säkert, utan också att förstå de kostnader som är förknippade med detta viktiga ögonblick. Hur mycket uppkörningen kostar är en fråga som de flesta blivande körkortsinnehavare ställer sig. I den här artikeln kommer vi att bryta ner kostnaderna för uppkörningen, inklusive avgifter för förarprov, eventuella extrakostnader och tips på hur du kan planera din budget inför denna stora händelse.

Vad är en uppkörning?

Uppkörningen är det sista steget mot att erhålla körkortet i Sverige. Under uppkörningen bedöms blivande förare av en auktoriserad trafiklärare eller examinator. Syftet är att bedöma förarens förmåga att köra säkert och följa trafikreglerna i verkliga trafiksituationer. Förutom att testa körkunskaper och förmågan att hantera fordonet utvärderas även förarens förståelse för trafikregler, skyltar och säkerhetsaspekter.

Faktorer som påverkar kostnaden för uppkörningen

Kostnaden för en uppkörning kan variera beroende på olika faktorer:

  1. Trafikskolans avgifter: De flesta trafikskolor erbjuder paketpriser som inkluderar ett visst antal körlektioner och ofta även kostnaden för att boka uppkörningen. Priset på dessa paket kan variera beroende på trafikskolans rykte, läge och faciliteter.
  2. Antal körlektioner: Kostnaden för uppkörningen påverkas också av antalet körlektioner som en elev behöver ta innan de är redo för provet. Vissa elever kanske behöver färre lektioner medan andra behöver mer tid för att känna sig bekväma bakom ratten.
  3. Individuell bokning av uppkörning: För de som inte väljer ett paket från en trafikskola finns möjligheten att boka uppkörningen individuellt hos Trafikverket. Denna metod kan vara mer flexibel och du kan komma betydligt billigare undan om du inte har särskilt stort behov av körlektioner.
  4. Administrativa avgifter: Utöver kostnaden för körlektioner och uppkörning kan det finnas administrativa avgifter som ska betalas till Transportstyrelsen för att hantera ansökan om körkortstillstånd och provavgifter.

vad kostar uppkörning

Paket eller individuell bokning – en kostnadsjämförelse

För att du ska få en uppfattning om kostnaden för en uppkörning ska vi jämföra kostnaderna för ett genomsnittligt paket från en trafikskola med kostnaden för individuell bokning av körlektioner och uppkörning.

  • Paketpris från trafikskola: Ett genomsnittligt paketpris från en trafikskola kan vara mellan 15 000 och 20 000 kronor, vilket inkluderar ett antal körlektioner samt kostnaden för uppkörningen.
  • Individuell bokning: Om du bokar en uppkörning direkt hos hos Trafikverket kostar det runt 1 000 kronor. Om du inte har stort behov av körlektioner kan du med andra ord spara mycket pengar. Detta kräver dock att du har en engagerad handledare som är villig att övningsköra med dig mycket.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel. 

Tips för att spara pengar när du ska ta körkort

  • Ta bara de nödvändiga körlektionerna: Försök att vara effektiv med dina körlektioner och ta bara det antal lektioner som du verkligen behöver för att känna dig redo för uppkörningen.
  • Jämför priser: Ta dig tid att jämföra priser från olika trafikskolor för att hitta det bästa erbjudandet för din budget.
  • Undersök möjligheten till rabatter: Vissa trafikskolor kan erbjuda rabatter eller kampanjer som kan hjälpa dig att spara pengar på dina körlektioner och uppkörning.

Förbered dig väl och minska risken för omprov

Det är alltid rekommenderat att individuellt förbereda sig väl för både den teoretiska och praktiska delen av förarprovet för att minska risken för kostsamma omprov. För dem som söker ekonomiskt stöd för att täcka dessa kostnader kan olika finansieringsalternativ utforskas, som exempelvis privatlån eller delbetalningar.

FAQ

Finns det andra kostnader förutom själva provavgiften?

Ja, det finns andra kostnader att ta hänsyn till förutom själva provavgiften när du ska ta körkort. Du kan behöva betala för handledarutbildning, studiematerial samt eventuella körlektioner för att förbereda dig inför uppkörningen. Du måste också betala för riskettan och risktvåan som är obligatoriska kurser när du ska ta körkort.

Finns det några tips för att planera budgeten för förarprovet?

Det är viktigt att göra en noggrann undersökning och jämföra priser för olika trafikskolor. Du kan också överväga att spara pengar genom att öva på egen hand och ta färre körlektioner.

Vad kostar förarprovet?

Kostnaden för förarprovet varierar beroende på var i landet du tar provet och vilken eventuell trafikskola du använder. Generellt ligger kostnaden vanligtvis mellan 1 000 och 2 000 kronor.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer