Vad kostar tandställning?

När det gäller att förbättra leendet är tandreglering en populär och effektiv lösning för både barn och vuxna. Men en viktig fråga som många ställer sig innan behandlingen påbörjas är ”vad kostar tandställning?” I den här artikeln kommer vi att ge dig en allmän översikt över de faktorer som påverkar kostnaden för tandställningar och vad du kan förvänta dig för olika typer av behandlingar.

Olika alternativ av tandställningar som kan påverka kostnaden

När det kommer till tandreglering är priset en viktig faktor att överväga. Behandlingen innebär att justera tändernas position för att korrigera bettproblem och förbättra estetiken. Det finns ett brett spektrum av tandställningar och metoder för tandreglering, vilket medför att priset kan variera markant beroende på behandlingens omfattning och typ av tandställning.

Tandreglering är en process som kräver precision och expertis inom ortodonti, och behandlingskostnaden reflekterar detta. Kostnaden beror på flera olika faktorer, inklusive om man behöver korrigera en eller båda käkarna, storleken på de korrigeringar som behövs och om patienten föredrar en synlig eller osynlig tandställning. Generellt kan priset för tandreglering variera från cirka 25 000 kronor till 50 000 kronor. Vissa mer komplicerade behandlingar kan dock kosta uppemot 60 000 kronor eller mer. Därtill kan det tillkomma kostnader för extratillägg som vita fästen eller specifik specialisttaxa.

Hur går man tillväga?

Det första steget i processen är en konsultation med en tandläkare eller ortodontist för att diskutera individuella förutsättningar, förväntningar och behandlingsalternativ. Denna konsultation kostar i sin tur en summa som vanligtvis dras av vid behandlingsstart.

Vilka tandställningar finns det?

Det finns olika typer av tandställningar såsom klassisk räls, genomskinliga aligners och linguala tandställningar som monteras på tandens insida. Priset för Invisalign och fasta tandställningar varierar beroende på behandlingens komplexitet – från enklare fall till komplicerade behandlingar. Den så kallade ”osynliga” tandställningen, som exempelvis Incognito, kan innebära ett tillägg på tusentals kronor för enbart överkäken.

Avtagbara tandställningar, som kan användas dagtid eller bara nattetid, är oftast lämpliga för enklare justeringar eller för barn som fortfarande har kvar mjölktänder. Fasta tandställningar å andra sidan, som är tänkta att sitta på dygnet runt, är avsedda för mer omfattande rörelser av tänderna och kan vara av traditionell typ eller en så kallad lingual variant vilken är osynlig då de fästs på baksidan av tänderna.

Gratis för barn och unga

Det är viktigt att notera att priser för tandreglering hos barn och ungdomar till och med 23 år kan skilja sig från de för vuxna då barn i många fall kan vara berättigade till kostnadsfri vård genom offentliga tandvårdsstöd. Specialisttandläkare bestämmer om behandlingen är kostnadsfri, och om ett barn inte kvalificerar sig för landstingsfinansierad vård erbjuds ett alternativt behandlingserbjudande som betalas privat.

vad kostar tandställning

En långsiktig investering för din tandhälsa

Efter tandregleringsbehandlingen krävs en period av stabilisering där tanderna hålls på plats. Detta görs ofta med en avtagbar nattskena eller med en fastlimmad retainer på insidan av framälvorna. Denna retentionsfas är kritisk för att behålla det estetiska resultatet och kan eventuellt vara nödvändig under en lång tid, ibland livet ut.

Tandreglering kan liknas vid en långsiktig investering i ens tandhälsa och leende. Kostnaderna kan vara betydande, men resultatet av en väl genomförd behandling – ett vackert och funktionellt leende – kan vara ovärderligt. Dessutom finns det idag finansieringsalternativ som gör det möjligt att dela upp betalningarna över tid, vilket kan underlätta för de som inte kan betala hela summan direkt.

Om du funderar på tandreglering, är det alltid rekommenderat att utforska olika kliniker och jämföra prisförslag. En noggrann konsultation ger inte bara en tydligare bild av kostnaden utan hjälper också till att förstå behandlingens varaktighet och omfattning. Dessutom kommer de som arbetar med tandreglering att kunna ge råd om de bästa behandlingsalternativen för din unika situation och finansiella överväganden.

Finansiera din tandställning 

Finansiering av en tandställning kan göras genom ett tandvårdslån, som är särskilt avsett för att täcka kostnader relaterade till tandvård. Sådana lån fungerar som personliga lån där man jämför lånevillkor från olika långivare för att hitta en ränta, återbetalningstid och månatliga avbetalningar som passar ens ekonomiska situation. Tandvårdslån möjliggör att patienten omedelbart kan påbörja nödvändig behandling samtidigt som den ekonomiska bördan omvandlas till en hanterbar månadskostnad. Det är viktigt att noggrant överväga lånekostnaderna totalt, inklusive räntor, för att försäkra sig om att lånet blir kostnadseffektivt i längden.

Samlat lånebelopp

50 000 kr

Återbetalningsperiod

3 – 5 år

Månadsbetalning

1 454 kr – 944 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

3 år – 5 år

Sammanlagda kreditkostnader

2 346 kr – 6 614 kr

Totalt återbetalningsbelopp

52 346 kr – 56 614 kr

Låneexempel. 

FAQ

Kan min försäkring täcka kostnaden för tandreglering?

Det kan vara värt att undersöka om din försäkring täcker en del av kostnaden för tandreglering. Detta kan hjälpa till att minska din egen kostnadsbörda.

Vad påverkar kostnaden för en tandregleringsbehandling?

Kostnaden för en tandregleringsbehandling påverkas av faktorer som typen av tandställning, komplexiteten i problemen som ska behandlas, behandlingstiden, ortodontistens erfarenhet och geografisk plats.

Vilka typer av tandställningar finns att välja bland?

Det finns olika typer av tandställningar att välja mellan, såsom traditionella metallbågar, keramiska bågar och nästan osynliga alternativ som Invisalign. Varje alternativ har sin egen prisnivå.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer