Vad kostar glasögon?

Att investera i ett par glasögon är inte bara en utgift utan även en viktig del i att vårda sin syn. Priset på glasögon kan variera kraftigt beroende på olika faktorer såsom val av bågar, typ av glas, eventuella ytbehandlingar och om man behöver en synundersökning eller eventuell försäkring.

Det första steget – en synundersökning

Det första steget i inköpsprocessen för glasögon är oftast en synundersökning, vilken kan kosta olika mycket beroende på var man befinner sig. Många optiker erbjuder paketlösningar där kostnaden för synundersökningen inkluderas i priset för glasögonen.

Olika val som kan påverka priset på dina glasögon

När det kommer till själva glasögonen, så börjar priserna normalt sätt lägre för enkelslipade glas (cirka 1000) och är högre för progressiva glas (cirka 2500), som erbjuder möjligheten att se på olika avstånd med samma par glasögon. Bågarnas priser kan också variera, och många optiker erbjuder ett brett urval av stilar och designer i olika prisklasser för att passa kundens önskemål och plånbok.

Beroende på era behov kan du välja mellan olika slags glas, och många optiker har enkel-, bi- och multi-fokala glas i olika prisnivåer. Ytterligare behandlingar såsom antireflex och repskydd är vanliga och kan ingå i priset eller erbjudas som extra tillägg.

För de som vill anpassa sina glasögon ytterligare finns ofta ett urval av tillval, däribland olika grader av solskydd, toning och skydd mot bländning, varav vissa kan påverka kostnaden avsevärt. Andra ytbehandlingar som till exempel ökat smuts- och vattenavvisande skydd eller ytterligare slitstyrka kan också innebära en extra kostnad.

vad kostar glasögon

Hantera kostnaden av ett par nya glasögon

Många optiker erbjuder dessutom möjligheten att sprida ut kostnaden över tid genom abonnemangstjänster, vilket kan vara till hjälp för kunder som önskar en mer hanterlig betalningsplan.

Privatlån kan vara en flexibel finansieringslösning för dem som behöver köpa glasögon men inte har möjlighet att betala hela kostnaden direkt. Genom att ta ett privatlån kan man sprida ut kostnaden över en längre tid, vilket gör att glasögonköpet blir mer hanterbart ekonomiskt. Det är dock viktigt att noggrant jämföra olika långivare och villkor för att hitta den mest fördelaktiga räntan och återbetalningstiden.

Att låna pengar innebär alltid ett ansvar att betala tillbaka, så man bör säkerställa att den månatliga betalningen passar in i ens budget. På detta vis kan privatlån vara ett praktiskt verktyg att realisera behovet av synhjälpmedel utan omedelbar ekonomisk belastning.

Samlat lånebelopp

5000 kr

Återbetalningsperiod

1 – 2 år

Månadsbetalning

434 kr – 225 kr

Variabel ränta (debitorränta)

9% – 12%

Max effektiv ränta (ÅOP)

10% – 15%

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum)

1 år – 2 år

Sammanlagda kreditkostnader

212 kr – 393 kr

Totalt återbetalningsbelopp

5212 kr – 5393 kr 

Låneexempel. 

Bidragssystem för barn och unga

Det finns även olika bidragssystem för barn och unga som kan täcka en del eller hela kostnaden för glasögonen. I många fall kan familjer med barn upp till en viss ålder ansöka om ekonomiskt stöd för synhjälpmedel. Villkor och tillgänglighet för dessa bidrag kan variera beroende på region.

Sammanfattningsvis är kostnaden för glasögon högst individuell och kan påverkas av flera val som görs under inköpsprocessen. Det är viktigt att noggrant överväga vilka alternativ som bäst uppfyller dina behov medan du beaktar budget. Optiker och synvårdskliniker kan vara till hjälp genom att erbjuda vägledning och anpassade alternativ baserade på just din synprofil. Dessutom kan potentiella bidrag och stöd bidra till att göra investeringen mer överkomlig.

FAQ

Finns det några sätt att spara pengar på glasögonköpet?

Ja, det finns olika sätt att spara pengar på glasögonköpet. Du kan jämföra priser från olika optiker för att hitta det bästa erbjudandet. Vissa optiker erbjuder också rabatter eller kampanjer som kan hjälpa till att sänka kostnaderna. Dessutom kan användningen av försäkring eller hälsoförmåner bidra till att täcka en del av kostnaden för glasögonen.

Vad är genomsnittspriset för glasögon?

Genomsnittspriset för glasögon varierar beroende på flera faktorer, inklusive bågardesign, glasmaterial och eventuella extrafunktioner eller tilläggstjänster. I allmänhet kan priserna för glasögon börja från några hundralappar och gå upp till flera tusen kronor för premiummärken och specialdesignade bågar.

Vad påverkar priset för glasögon?

Priset för glasögon påverkas av flera faktorer. Dessa inkluderar bågardesign, materialkvalitet, typ av glas (enstyrkeglas eller progressiva glas), eventuell styrkeförändring, extrafunktioner som antireflexbehandling, och tilläggstjänster som anpassad anpassning eller garantier. Varje tillägg eller uppgradering kan påverka det totala priset.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer