Vad kostar ett körkort?

Att ta körkort är en betydande milstolpe i många människors liv, men det förknippas också med en hel del kostnader. Innan du ger dig in i trafikskolebänken eller börjar övningsköra hemma, är det viktigt att ha en realistisk uppfattning om de ekonomiska aspekterna som körkortet innebär. Vi tar här en närmare titt på vad kostnaden för ett körkort egentligen innefattar och hjälper dig att navigera i de många tillhörande avgifterna.

De olika delarna av ett körkort

Den totala kostnaden för ett körkort påverkas av dina individuella behov, val av trafikskola samt regionen där utbildningen genomförs. Generellt kan man räkna med utgifter relaterade till teorimaterial, praktiska lektioner samt avgifter för kunskapsprov och uppkörning. Dessutom tillkommer ofta kostnader för fotografering till körkortet samt en administrativ avgift för utfärdande av det färdiga körkortet.

Teori

Teoridelen av körkortet innefattar att lära sig alla trafikskyltar, regler och faror. Detta behöver du böcker till. Oftast kan man köpa böckerna i ett paket tillsammans med körlektioner på en trafikskola.

Hur mycket de kostar varierar beroende på hur du väljer att köpa materialet, men ofta kostar det totalt 500 kronor för alla böcker. En del elever tycker också att det är användbart att ha en körkortsapp på mobilen för att träna på frågor till teoriprovet. Dessa typer av appar kostar också, dock oftast inte särskilt mycket.

Handledarkurs, riskettan och risktvåan

För att kunna vara handledare för en person som ska ta körkort för personbil måste man gå en handledarkurs på en trafikskola. Kursen är obligatorisk och tar minst tre timmar. Under kursen får man lära sig om körkortsutbildningens mål och innehåll, regler för övningskörning, planering och strukturering av övningskörandet samt trafiksäkerhet och miljö. 

Riskettan är i sin tur en obligatorisk utbildning för alla som ska övningsköra för körkort för personbil. Utbildningen tar ungefär en timme och handlar om trafiksäkerhet och risker i trafiken. En annan obligatorisk kurs är risktvåan, som handlar om körning under särskilda förhållanden med fokus på halt väglag. 

Kostnaden för en handledarkurs på körskola varierar mellan olika trafikskolor. I genomsnitt kostar kursen mellan 500 och 1 000 kronor. Riskettan har i sin tur en kostnad mellan 400 och 800 kronor, medan risktvåan brukar kosta runt 2 000 kronor.

vad kostar ett körkort

Lektioner på körskola

Körskolelektioner är ofta det som kostar mest när man tar sitt körkort. Under körlektionerna får eleven lära sig de grundläggande körteknikerna såsom att starta, stanna, växla, svänga och parkera. Eleverna får också lära sig om trafikregler och trafiksäkerhet. 

I genomsnitt kostar en körlektion mellan 400 och 600 kronor och antalet körlektioner som behövs för att ta körkort varierar från person till person. Hur många körlektioner man behöver beror till exempel på elevens tidigare erfarenhet av bilkörning, samt inlärningsstil och motivation.

Kunskapsprov och uppkörning

För att få ta körkort i Sverige måste man avlägga både ett kunskapsprov och en uppkörning. Kunskapsprovet är ett teoretiskt prov som testar elevens kunskaper om trafikregler och trafiksäkerhet.Uppkörningen är i sin tur ett praktiskt prov som testar elevens körförmåga.

Provet genomförs av en förarprövare från Trafikverket, och består av både stadskörning och landsvägskörning. Eleven måste uppvisa god körförmåga för att godkännas. Kostnaden för kunskapsprovet är ungefär 350 kronor, medan kostnaden för uppkörningen är cirka 1 000 kronor.

Att finansiera ett körkort

Att erhålla ett körkort är en investering i frihet och självständighet, men det är inte en hemlighet att kostnaden kan bli hög. Kostnaden för att ta körkort kan dock variera avsevärt beroende på flera faktorer. Det är viktigt att förstå dessa kostnader för att kunna budgetera och planera för din körkortsresa. 

En noggrann översikt över samtliga kostnader och en välplanerad budget kan bidra till en smidigare process och undvikande av oväntade ekonomiska bördor. Det finns även en del finansieringsalternativ för de som är i behov av körkort, men kanske saknar möjligheten till finansiering i nuläget.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Hur kan jag förbereda mig ekonomiskt för att ta körkort?

För att förbereda dig ekonomiskt för att ta körkort är det viktigt att ha en realistisk uppfattning om kostnaderna och planera i förväg. Skapa en budget som inkluderar alla utgifter relaterade till körkortet, och se till att du har tillräckligt med sparade pengar eller möjlighet att finansiera kostnaderna på annat sätt.

Vad ingår i kostnaden för ett körkort?

Kostnaden för ett körkort inkluderar vanligtvis utgifter för teorimaterial, praktiska lektioner, avgifter för kunskapsprov och uppkörning, samt fotografering och administrativa kostnader för själva körkortet.

Vad påverkar kostnaden för ett körkort?

Kostnaden för ett körkort påverkas av faktorer som antal lektioner, teorimaterial, uppkörningsavgifter och användning av trafikskolans bil vid provet. Det kan också variera beroende på region och val av trafikskola.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer