Vad kostar ett bröllop?

Ett bröllop är en av livets stora händelser – en dag fylld av kärlek, gemenskap och festligheter. Bakom drömmen om en perfekt bröllopsdag döljer sig dock den mindre romantiska verkligheten som består av budget och utgifter. Vad ett bröllop kostar är en fråga som många blivande brudpar undrar över, och svaret kan variera stort beroende på en mängd faktorer. I denna artikel ger vi en detaljerad överblick över de olika aspekterna av bröllopsplanering, och de kostnader som förknippas med dem.

Faktorer som påverkar kostnaden för ett bröllop

Kostnaden för ett bröllop kan variera kraftigt, beroende på en rad olika faktorer. De viktigaste faktorerna är:

 • Datum och tidpunkt: Bröllop som äger rum under högsäsong, till exempel under sommaren eller helger, är ofta dyrare än bröllop som äger rum under lågsäsong och på vardagar.
 • Plats: Bröllop som äger rum på en exklusiv plats, till exempel på en slott eller en herrgård, är ofta dyrare än bröllop som äger rum i exempelvis en kyrka eller festlokal.
 • Fotograf: Många väljer att anlita en professionell bröllopsfotograf för att föreviga sin stora dag.
 • Antal gäster: Antalet gäster har en stor påverkan på kostnaden för ett bröllop. Ju fler gäster, desto dyrare blir det att bjuda på mat, dryck och underhållning.
 • Mat och dryck: Mat och dryck är en av de största utgifterna för ett bröllop. Det är viktigt att bestämma sig för vilken typ av mat och dryck man vill servera, och att jämföra priser från olika leverantörer.
 • Dekoration: Dekoration kan vara en viktig del av ett bröllop, men det är också en av de utgifter som är lättast att spara in på. Det finns många sätt att göra enkla och eleganta dekorationer, utan att behöva spendera en förmögenhet.
 • Klädsel: Klädseln för brudparet är en annan utgift som kan bli dyr. Det är viktigt att upprätta en specifik budget för klädseln, och att börja leta efter kläder i god tid.
 • Underhållning: Underhållning är ett bra sätt att skapa en festlig stämning på ett bröllop. Det finns många olika typer av underhållning att välja mellan – till exempel musik, dans, eller en show. Vissa underhållningsformer är givetvis dyrare än andra.

vad kostar ett bröllop

Det genomsnittliga priset – och hur du kan hålla nere kostnaderna

I genomsnitt kostar ett bröllop i Sverige cirka 100 000 kronor. Men det finns bröllop som kostar betydligt mer, och det finns också bröllop som kostar betydligt mindre. Det viktigaste är att anpassa budgeten efter sina egna önskemål och förutsättningar. Här är några tips för att hålla nere kostnaden för ett bröllop:

 • Boka tidigt: Ju tidigare man bokar, desto större chans har man att få ett bra pris.
 • Jämför priser: Det är viktigt att jämföra priser från olika leverantörer innan man tar ett beslut.
 • Var kreativ: Det finns många sätt att spara in på bröllopet utan att behöva göra avkall på kvaliteten. Var kreativ och tänk utanför boxen.
 • Be om hjälp: Det är inget fel att be om hjälp från familj och vänner. De kan vara till stor hjälp med allt från planering till genomförande.

Samlat lånebelopp

100 000 kr

Återbetalningsperiod

5 år

Månadsbetalning

cirka 2 139 kr med rak ammortering 

Variabel ränta (debitorränta) 

9,48 % 

Max effektiv ränta (ÅOP)

10,05 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

5 år

Sammanlagda kreditkostnader

cirka 28 325 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

cirka 128 325 kr

Låneexempel. 

Svenska bröllop genom historien

Då äktenskapet är en tidsförankrad tradition i många kulturer har bröllopsindustrin utvecklats genom århundradena och blivit en betydande ekonomisk sektor. I ett historiskt perspektiv så har svenska bröllop gått från att oftast vara privata sammankomster till att bli allt mer påkostade evenemang.

I många samhällen har utgifterna för bröllopsfestligheter som mat, kläder och lokaler ökat stadigt. Detta kan delvis bero på kulturella faktorer, som den sociala status som associeras med påkostade bröllop, samt media påverkan där extravaganta bröllop ofta skildras och idealiseras.

Nutida betraktelser av bröllopskostnader är ofta kopplade till individens eller parets ekonomiska situation. Många par står inför utmaningen att balansera sina mål om ett drömbröllop mot den ekonomiska verkligheten i deras liv. Därför blir frågan om finansiering alltmer relevant och bidrar till en allt större efterfrågan på låneprodukter anpassade för denna typ av utgifter.

FAQ

Finns det några sätt att spara pengar vid bröllopsplanering?

Ja, det finns flera sätt att spara pengar vid bröllopsplanering. Du kan till exempel överväga att ha bröllopet utanför högsäsong eller på en vardag. Att välja en mindre ceremoni och fest, eller att bjuda endast närmaste familj och vänner, kan också minska kostnaderna. Utöver det kan du söka efter budgetalternativ för kläder, mat och dekorationer, samt överväga att ta hjälp av vänner och familj för att hålla nere kostnaderna.

Vad är genomsnittskostnaden för ett bröllop i Sverige?

En grov uppskattning är att kostnaden för ett bröllop i Sverige ligger runt 100 000 kronor, men det är viktigt att komma ihåg att kostnaderna kan skilja sig åt mycket beroende på vilka val man gör.

Vilka är de vanligaste kostnaderna vid ett bröllop?

De vanligaste kostnadsposterna vid ett bröllop inkluderar plats, mat, klädsel, fotograf, dekor samt underhållning.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer