Vad kostar en Tesla?

Har du länge haft en dröm om att varje dag kunna sätta dig bakom ratten i en av de mest omtalade elbilarna i världen? I takt med att fascinationen för dessa innovativa och miljövänliga fordon blivit allt tydligare har en fråga hamnat allt högre upp på Googles sökmotor – vad kostar en Tesla? Att avgöra kostnaden för en Tesla är något mer komplicerat än att bara titta på en prislapp. Det finns olika saker att ta hänsyn till, exempelvis startpris, möjliga skatter, subventioner, försäkringar, laddningskostnader och underhåll. I denna artikel kommer vi att utforska de olika faktorerna som påverkar den totala kostnaden för en Tesla, ge vägledning i urvalet av modell som passar dina behov samt diskutera hur du kan finansiera ditt elbilsägande.

Teslans prislapp – från då till nu

Ursprungligen var priset på en Tesla – precis som med de flesta nya teknologiska framsteg – relativt högt. Detta på grund av de betydande forsknings- och utvecklingskostnader som krävdes för att ta fram avancerade elektriska drivlinor och innovativa funktioner som Autopilot. Med tiden har dock både produktionskostnader och priser börjat sjunka. Detta har dels berott på skalfördelar, eftersom Tesla med tiden har utökat sin produktion, men också på introduktionen av mer budgetvänliga modeller som Tesla Model 3 och Model Y. Dessa modeller erbjuder nämligen en mer tillgänglig ingångspunkt för konsumenter. I Sverige stärks intresset för elbilar ytterligare genom olika statliga subventioner och incitament. Dessa kan inkludera allt från reducerad fordonsskatt till bonusar vid nyköp av elbilar, vilket kan minska den totala kostnaden betydligt.

Faktorer som påverkar kostnaden för en Tesla

Kostnaden för att köpa en Tesla påverkas av flera faktorer. Sammantaget är det viktigt för köpare att noga överväga sina behov, budget och preferenser när de väljer en specifik Teslabil.

Vilken bilmodell du köper

Tesla erbjuder en rad olika bilmodeller som passar olika behov och budgetar, vilket kan påverka prisskillnaderna avsevärt. Till exempel kan den senaste modellen av Tesla Model S eller Model X vara dyrare än en äldre version av Model 3.

vad kostar en tesla

Om du köper nytt eller begagnat

Att välja att köpa en ny Tesla direkt från tillverkaren kan också innebära att man betalar ett högre pris jämfört med att köpa en begagnad Tesla från en privat säljare eller återförsäljare. Dessutom kan tillvalet av extrafunktioner och uppdateringar – som autopilotfunktioner eller premiuminteriörer – öka kostnaden för bilen avsevärt.

Service och underhåll

Även efterföljande kostnader som serviceavgifter, underhållskostnader och försäkringspremier kan variera beroende på modell, ålder och omständigheter kring ägandet.

Så mycket kostar en Tesla

För den senaste modellen av Tesla Model S eller Model X kan priset börja från cirka 800 000 till 1 000 000 kronor för en ny bil direkt från tillverkaren. Å andra sidan kan en begagnad Tesla Model 3 från tidigare år, med något högre körsträcka, köpas för cirka 300 000 till 400 000 kronor från en privat säljare eller återförsäljare. Det är viktigt att notera att priserna kan variera beroende på bilens skick, utrustningsnivå och eventuella tillval. För de som är intresserade av en mer prisvärd Tesla-upplevelse kan begagnade modeller erbjuda ett attraktivt alternativ till de nyaste modellerna. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att hitta en lämplig finansieringsmetod

Samlat lånebelopp

100 000 kr

Återbetalningsperiod

5 år

Månadsbetalning

cirka 2 139 kr med rak ammortering 

Variabel ränta (debitorränta) 

9,48 % 

Max effektiv ränta (ÅOP)

10,05 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

5 år

Sammanlagda kreditkostnader

cirka 28 325 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

cirka 128 325 kr

Låneexempel. 

Löpande kostnader att ta hänsyn till

Utöver inköpspriset för en Tesla är det viktigt att beakta ägandekostnaderna, som kan påverka den totala kostnaden för bilen över tid. Även om Tesla-bilar har lägre driftskostnader jämfört med traditionella bensin- eller dieseldrivna fordon, finns det fortfarande andra utgifter att ta hänsyn till. Dessa inkluderar kostnader för försäkring, underhåll och laddning av batteriet. Försäkringskostnaderna kan variera beroende på förarens ålder, körhistorik och bostadsort, men Tesla-bilar tenderar att ha högre försäkringspremier på grund av bilarnas höga värde och reparationskostnader. Å andra sidan är underhållskostnaderna vanligtvis lägre för Tesla-bilar eftersom de har färre rörliga delar och inte behöver vanliga serviceåtgärder som oljebyte eller tändstiftsutbyte. När det gäller laddning kan kostnaderna variera beroende på var du laddar din Tesla och hur mycket du använder den. Att ladda hemma med egen laddbox är vanligtvis billigare än att använda snabbladdningsstationer, men priset för elförbrukning kan variera mellan olika geografiska områden och energileverantörer. Sammantaget är ägandekostnaderna för en Tesla oftast lägre än för motsvarande bensin- eller dieselbilar över tiden, vilket gör dem till ett attraktivt val för många bilägare.

FAQ

Hur mycket kan jag spara på underhållskostnader med en Tesla?

En av fördelarna med att äga en Tesla är att underhållskostnaderna vanligtvis är lägre jämfört med en traditionell bensin- eller dieseldriven bil. Detta beror på färre rörliga delar och mindre regelbundet behov av underhåll. Du kan förvänta dig att spara betydande belopp på service och reparationer över tid.

Vad är priset på en Tesla Model 3?

Priset på en Tesla Model 3 kan variera beroende på olika faktorer som modellvariant, tillval och eventuella kampanjer eller rabatter. Generellt sett börjar priserna för en ny Tesla Model 3 vanligtvis från cirka 450 000 till 600 000 kronor för de vanligaste konfigurationerna och modellvarianterna.

Vad kostar laddning av en Tesla?

Generellt sett kan kostnaden för att ladda en Tesla Model 3 eller Model S för en full laddning vara ungefär hälften eller mindre av kostnaden för att fylla en traditionell bensin- eller dieselbil med samma räckvidd. Det är alltid en bra idé att undersöka de lokala laddningspriserna och jämföra alternativen för att hitta det mest ekonomiska alternativet för din situation.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer