Vad kostar en luftvärmepump?

I takt med att intresset för hållbara energilösningar och kostnadseffektiv uppvärmning växer sig allt starkare är det inte konstigt att undra hur mycket det kostar att ha en luftvärmepump. Denna miljövänliga teknik har blivit ett populärt alternativ för att sänka uppvärmningskostnader och minska koldioxidavtrycket. Men vad innebär det rent ekonomiskt att investera i en luftvärmepump? I den här artikeln kommer vi att gå igenom faktorer som påverkar priset på luftvärmepumpar, samt de potentiella besparingarna du kan få på din energiräkning.

Vad innebär det att investera i en luftvärmepump?

En luftvärmepump är en teknisk anordning som utvinner värme från utomhusluften, och överför den inomhus för att värma upp ditt hem under årets kalla månader. Under varmare perioder kan luftvärmepumpen också användas för att kyla ner ett rum genom att omvända processen och avlägsna värme från inomhusluften och föra ut den. En luftvärmepumps huvudkomponenter inkluderar en utomhusenhet och en inomhusenhet, samt en serie rör och ventiler som förbinder dem. Installationen kräver vanligtvis en professionell tekniker för att säkerställa korrekt funktion och effektivitet.

Fördelarna med luftvärmepumpar

 • Energieffektivitet: Luftvärmepumpar är kända för sin energieffektivitet. Genom att utnyttja befintlig luft för att värma eller kyla ett hem kan de minska energiförbrukningen och därmed även energikostnaderna.
 • Miljövänlighet: Eftersom luftvärmepumpar använder naturlig värme från luften runt oss, minskar de behovet av fossila bränslen för uppvärmning och kylning, vilket resulterar i en lägre miljöpåverkan.
 • Möjlighet till Zonering: Luftvärmepumpar kan installeras med flera inomhusenheter som kan kontrolleras separat, vilket möjliggör zonindelning av temperaturer i olika delar av hemmet och därmed ökad komfort och flexibilitet.
 • Året runt-lösning: Genom att erbjuda både uppvärmnings- och kylfunktioner kan luftvärmepumpar användas året runt för att bibehålla en bekväm inomhusmiljö oavsett väderförhållanden.

vad kostar en luftvärmepump

Kostnad och besparingar

En av de mest lockande aspekterna av att investera i en luftvärmepump är de potentiella besparingarna på energikostnader över tid. Genom att minska behovet av traditionella uppvärmnings- och kylningssystem kan luftvärmepumpar leda till betydande ekonomiska fördelar för hushållen. Det kan med andra ord vara värt att ta ett lån för att göra investeringen, med tanke på att du kan räkna med stor lönsamhet på sikt.

Priset för en luftvärmepump kan variera beroende på olika faktorer såsom märke, modell, effektivitet och installationens omfattning. Här nedan följer några prisexempel för att ge en uppfattning om kostnaden:

 • Enkel luftvärmepump: En enkel luftvärmepump, som passar mindre utrymmen eller enstaka rum, kan kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor.
 • Mer avancerad luftvärmepump: För större hem eller för att kyla/fläkta flera rum kan en mer avancerad luftvärmepump vara lämplig. Priserna för sådana system kan variera från 20 000 till 40 000 kronor eller mer, beroende på antalet inomhusenheter och den totala kapaciteten.
 • Luft-luft-värmepump: För mer avancerade system som kan både värma och kyla, samt erbjuda högre energieffektivitet, kan priset ligga mellan 30 000 och 60 000 kronor eller mer, beroende på storlek och komplexitet.

Vad inkluderas i priset?

Vid köp av en luftvärmepump är det viktigt att förstå vad som ingår i priset. Vanligtvis inkluderar priset på en luftvärmepump följande:

 • Kostnaden för själva luftvärmepumpen och dess komponenter.
 • Installationskostnader, inklusive arbete och material.
 • Garanti och serviceavtal från tillverkaren eller installatören.
 • Eventuella tillval eller extrafunktioner, såsom fjärrstyrning eller zoneringssystem.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Finns det några andra kostnader att tänka på vid användning av en luftvärmepump?

Förutom inköps- och installationskostnaden kan det finnas vissa löpande kostnader att tänka på. Det kan inkludera service och underhåll av värmepumpen, eventuella reparationer och eventuell ökad elförbrukning på grund av pumpens drift. Det är viktigt att vara medveten om dessa potentiella kostnader när du överväger att investera i en luftvärmepump.

Hur mycket kan jag spara på min energiräkning med en luftvärmepump?

En luftvärmepump kan potentiellt minska dina uppvärmningskostnader med upp till 50 %. Exakt besparing beror dock på flera faktorer, såsom ditt befintliga värmesystem, husets isolering, klimatet där du bor och användningen av värmepumpen.

Vad kostar det att köpa och installera en luftvärmepump?

Priset på en luftvärmepump varierar beroende på flera faktorer, inklusive modell, märke, kapacitet och installationskrav. Generellt sett kan priset ligga någonstans mellan 10 000 och 50 000 kronor.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer