Vad kostar en hjärtstartare?

Att investera i en hjärtstartare kan vara en livräddande åtgärd. Vid oväntade hjärtstopp finns det värde som inte kan mätas i pengar. Men för många är kostnaden en väsentlig faktor att ta häänsyn till när de funderar på att köpa en hjärtstartare. Priset på dessa kritiska enheter varierar beroende på modell, funktioner och inkluderad support. Så, vad kostar en hjärtstartare egentligen? Priset på en standard hjärtstartare kan variera från några hundralappar till 30 000 svenska kronor. Basmodeller brukar vara billigare men kan sakna avancerade funktioner som de dyrare, mer avancerade modellerna har. Kostnader för underhåll, tillbehör som elektroder och batterier, samt utbildning för hantering bör också räknas in i den totala kostnaden.

En investering som räddar liv

Att investera i en hjärtstartare som privatperson kan vara en livräddande och klok ekonomisk beslut. En hjärtstartare, eller en Automatiserad Extern Defibrillator (AED), är kritisk för att rädda liv i händelse av plötsligt hjärtstopp och kan vara skillnaden mellan liv och död. Den totala kostnaden för en hjärtstartare inkluderar initial inköpskostnad, underhållskostnad och driftskostnad.

Priset på en hjärtstartare

För närvarande ligger priserna på hjärtstartare generellt mellan 13 000 kr och 30 000 kr, vilket inkluderar moms. Prisintervallet varierar beroende på hjärtstartarens specifikationer och funktioner. Vissa modeller är anpassade för lekmän medan andra är avsedda för professionella inom räddningstjänst. Det finns helautomatiska och halvautomatiska modeller, där de halvautomatiska vanligtvis är lite billigare i inköp. Trots prisskillnader har alla hjärtstartare samma grundläggande och livsviktiga funktion – att rädda liv.

När du köper en hjärtstartare ingår vanligtvis ett batteri och elektroder för vuxna patienter, och i många fall även en skyddsväska. Dessa tillbehör behöver därför inte köpas separat, vilket är en viktig övervägning när man planerar den totala kostnaden. Men det finns ytterligare tillbehör att tänka på, såsom väggfästen (650 – 1 400 kr) eller hjärtstartarskåp (2 500 – 20 000 kr), och i vissa fall barnelektroder (750 – 2 200 kr), vilka du kan behöva köpa beroende på dina specifika behov.

imageNär behöver jag byta ut en hjärtstartare?

Hållbarheten för elektroder ligger på cirka 2 år, och batteriernas livslängd är ungefär 5 år. Det rekommenderas att en hjärtstartare byts ut efter ungefär 10 år. Under denna tid bör man även räkna med kostnader för 5 uppsättningar elektroder och 2 batterier. Priset för dessa komponenter varierar beroende på märke och modell: elektroder kostar mellan 450 kr och 2 700 kr, medan batterier kan kosta mellan 280 kr och 5 600 kr.

Utöver dessa kostnader kan det vara värt att investera i en serviceplan för att säkerställa att hjärtstartaren alltid är klar att användas och underhållas professionellt. En sådan plan kan spara tid och ge sinnesro, speciellt för de som kanske inte känner sig bekväma med att själva hålla koll på reservdelsbyten och hållbarhetstider.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Låneexempel. 

Ett bidrag till folkhälsan

Varför är det då en klok investering att ha en egen hjärtstartare? För det första minskar varje minut utan defibrillering chansen för överlevnad betydligt vid ett hjärtstopp. Genom att ha en hjärtstartare tillgänglig kan hjälp ges omedelbart, vilket drastiskt ökar sannolikheten för att rädda livet på någon i nöd. Dessutom är hjärtstartare utformade för att vara enkla att använda, även för de som inte är utbildade professionellt, vilket innebär att vem som helst kan agera livräddare.

En hjärtstartare i hemmet eller i samhället höjer dessutom den allmänna säkerheten och skapar en mer hjärtsäker omgivning. Eftersom hjärtstopp kan drabba vem som helst, oavsett ålder eller hälsotillstånd, är tillgängligheten av en hjärtstartare ett kraftfullt verktyg för att förebygga tragedi.

Sammanfattningsvis kan den initiala kostnaden för en hjärtstartare verka hög, men med tanke på möjligheten att rädda liv är det en investering som är väl värd sitt pris. Att ha tillgång till denna livräddande utrustning kan inte bara erbjuda sinnesro utan också visa sig vara ovärderlig i ett kritiskt ögonblick.

FAQ

Måste jag ha utbildning för att använda en hjärtstartare?

Ja, det är viktigt att ha grundläggande utbildning i hjärt-lungräddning (HLR) och hur man använder en hjärtstartare. Det finns kurser tillgängliga där du kan lära dig hur man hanterar och använder en hjärtstartare på ett korrekt sätt.

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare är en medicinsk enhet som används för att återställa normal hjärtrytm hos personer som drabbas av hjärtstopp. Den ger en elektrisk stöt för att återfå hjärtats normala funktion.

Vad påverkar priset på en hjärtstartare?

Priset på en hjärtstartare kan variera beroende på faktorer som modell, funktioner och inkluderad support. Generellt sett kan mer avancerade modeller vara dyrare än basmodeller och tillbehör som elektroder och batterier kan också lägga till kostnaden.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer