Vad kostar en bil i månaden?

Att äga en bil medför många friheter, men också en del kostnader som kan vara svåra att överblicka. När du funderar på att skaffa en bil är det inte bara inköpspriset som måste tas med i beräkningen – du behöver även ha koll på de löpande kostnaderna som tillkommer varje månad. Denna fråga är central för att kunna budgetera och förstå de totala kostnaderna när du äger en bil. Månatliga utgifter för en bil kan inkludera allt från finansiering, försäkring och skatt till bränsle, underhåll och eventuella reparationskostnader. Därför erbjuder vi här en detaljerad artikel som går igenom alla de vanligaste kostnadsposterna och ger dig en tydlig översikt över vad du kan förvänta dig att behöva lägga ut varje månad för att hålla bilen rullande.

Saker du betalar för varje månad när du äger en bil

Försäkring och skatt

Ett av de första områdena att tänka på när man överväger kostnaden för en bil är de löpande avgifterna som försäkring och skatt. Beroende på bilens ålder, märke, modell, och användning kan försäkringspremierna variera avsevärt. En heltäckande försäkring kan vara dyr, men är väsentlig för att skydda dig mot oförutsedda olyckor och skador.

Dessutom tillkommer skatter som fordonsskatt, vilket är en årlig kostnad som baseras på bilens typ och miljöpåverkan. Det är viktigt att räkna in dessa kostnader i den månatliga budgeten för en realistisk bild av vad en bil faktiskt kostar.

vad kostar en bil i månaden

Driftskostnader

En annan betydande månatlig post är kostnaden för bränsle. Diesel- och bensinpriser varierar och kan fluktuera baserat på marknadsförhållanden, vilket gör det svårt att förutse exakta kostnader månad för månad. Dessutom varierar bränsleförbrukningen beroende på hur du kör och vilken typ av bil du har. 

Vid sidan av bränsle är regelbundet underhåll och service av din bil viktigt för att hålla den i gott skick och för att undvika stora reparationer längs vägen. Detta inkluderar oljebyten, byte av bromsbelägg, däckrotation och andra rutinmässiga servicetjänster. Även om vissa av dessa kostnader kan vara återkommande årligen snarare än månatligen, är det klokt att fördela dem över tolv månader för att få en bättre uppfattning om de faktiska månadskostnaderna.

Värdeminskning och eventuella lån

När du köper en ny bil blir det tydligt att dess värde minskar från det ögonblick den rullar ut från bilaffären. Värdeminskningen är en av de största men ofta bortglömda kostnaderna för bilägande. Det är den summa pengar du förlorar över tid när bilens värde sjunker. Att beräkna värdeminskningen är komplext, men i allmänhet kan man säga att en ny bil kan förlora mellan 15 % och 20 % av sitt värde per år.

Därför är det nödvändigt att räkna med värdeminskningen som en del av den månatliga kostnaden för att äga en bil. För de som finansierar sitt bilköp genom ett lån tillkommer räntekostnader samt avbetalningar på själva lånesumman, vilket också måste räknas som en månatlig kostnad. Dessa avgifter kan variera beroende på lånetyp, ränta och avbetalningsplan.

Så mycket kostar en bil per månad

Kostnaden för att äga en bil per månad kan variera dramatiskt beroende på om du väljer att leasa, köpa en begagnad bil eller investera i en helt ny modell.

Leasing

Om du väljer att leasa en bil kan du räkna med månadskostnader som sträcker sig från cirka 2 000 till 6 000 kronor beroende på bilmodell och leasingavtalets villkor, exklusive extra kostnader för övermil och försäkring. Kom ihåg att vissa bilar kostar ännu fler tusenlappar än så.

Begagnad bil

Om du beslutar dig för att köpa en begagnad bil kan de månatliga utgifterna variera kraftigt. Efter den initiala betalningen kan finansieringen av ett begagnat bilköp leda till månadskostnader på mellan 1 500 och 4 000 kronor beroende på bilens ålder, märke, körsträcka samt eventuella lånebetingelser. Men det är viktigt att räkna med högre potentiella underhållskostnader jämfört med en ny bil.

Ny bil

Vid ett nyköp av bil startar månadskostnaderna vanligen omkring 3 000 kronor och kan stiga betydligt beroende på bilmodell och finansieringsval. Samtidigt har man också lägre underhållskostnader under de första åren och längre garantier. Kom också ihåg att nya bilar sjunker i pris snabbare, medan begagnade bilar oftast redan har genomgått den största delen av sin värdeförlust.

Samlat lånebelopp

5000 kr

Återbetalningsperiod

1 – 2 år

Månadsbetalning

434 kr – 225 kr

Variabel ränta (debitorränta)

9% – 12%

Max effektiv ränta (ÅOP)

10% – 15%

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum)

1 år – 2 år

Sammanlagda kreditkostnader

212 kr – 393 kr

Totalt återbetalningsbelopp

5212 kr – 5393 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Hur kan jag beräkna de månatliga kostnaderna för en bil?

För att beräkna de månatliga kostnaderna för en bil kan du sammanställa alla inblandade kostnader, inklusive avbetalningar på finansiering, försäkringspremier, skatt, bränslekostnader och förväntat underhåll. Genom att addera dessa kostnader får du en uppskattning av de totala månatliga utgifterna för att äga och köra bilen.

Vad ingår i de månatliga kostnaderna för en bil?

De månatliga kostnaderna för en bil kan inkludera finansiering av fordonet, försäkringspremier, skatt, bränslekostnader, underhåll och eventuella reparationskostnader.

Vilka faktorer påverkar de månatliga kostnaderna för en bil?

De månatliga kostnaderna för en bil påverkas av flera faktorer – inklusive fordonets pris och märke, körsträcka, typ av försäkring, skattesatser, bränslepriser och underhållsbehov.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer