Vad kostar en begravning med kremering?

Att förlora en närstående är en av livets mest prövande stunder, och att hantera alla aspekter av deras bortgång kan vara överväldigande. En av de viktigaste besluten som måste fattas är hur man ska hedra den avlidne – och det är här frågan om begravning med kremering ofta uppstår. Vad kostar egentligen en begravning med kremering, och vilka faktorer påverkar priset? I denna artikel kommer vi att utforska dessa frågor, samt ge tydliga exempel på kostnaden du kan förvänta dig.

Vad innebär kremering?

Innan vi går vidare till kostnader är det viktigt att förstå vad kremering faktiskt innebär. Kremering är en process där kroppen bränns till aska genom höga temperaturer, vanligtvis mellan 700 och 1 000 grader. Processen utförs vanligtvis på ett krematorium och tar flera timmar att slutföra. Efter att kroppen har bränts återstår askan, som kan samlas in i en urna och ges till familjen för att begravas, spridas eller sparas på annat sätt.

Kostnader för en begravning med kremering

Priset för en begravning med kremering kan variera betydligt beroende på flera faktorer, inklusive plats, tjänster som erbjuds samt val av kista eller urna. Här är några av de vanligaste kostnadsposterna att ta hänsyn till:

Kremeringsavgift

Detta är kostnaden för själva kremeringsprocessen och kan variera beroende på det specifika krematoriet. I genomsnitt kan en kremationsavgift ligga mellan 5000 och 10000 kronor, men detta kan variera beroende på plats och krematorium.

Urna eller kista

Precis som vid en traditionell begravning krävs en behållare för att hålla den avlidnas aska. Kostnaden för en urna kan variera beroende på material, design och storlek, och kan vara allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Om familjen väljer att ha en visning eller ceremoni innan kremering kan en kista behövas, och priset för en kista kan variera betydligt beroende på val av material och design.

Ceremonitjänster

Om familjen väljer att hålla en ceremoni eller begravning kan det tillkomma kostnader för lokaler, musik, blommor och andra tillbehör. Priset för dessa tjänster kan variera beroende på önskemål och budget.

Transport och hantering av askan

Om familjen väljer att sprida askan på en specifik plats kan det tillkomma kostnader för transport och hantering av askan. Detta kan inkludera kostnader för urnan, ceremonin och eventuell tillståndsbehandling.

Administrativa kostnader

Det kan finnas administrativa kostnader för att ordna med tillstånd, dödsannonser och andra dokumentationer. Dessa kostnader kan variera beroende på plats och specifika krav.

vad kostar en begravning med kremering

Faktorer som påverkar kostnaden för en begravning med kremering

Utöver de direkta kostnaderna finns det flera faktorer som kan påverka totalkostnaden för en begravning med kremering. Här är några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till:

  • Geografisk plats: Kostnaden för en begravning med kremering kan variera betydligt beroende på var i landet eller världen du befinner dig. Större städer och mer urbaniserade områden tenderar att ha högre kostnader för begravnings- och kremeringstjänster än mindre samhällen.
  • Val av krematorium och begravningsbyrå: Priset kan variera mellan olika krematorier och begravningsbyråer, så det kan vara värt att jämföra priser och tjänster innan du tar ett beslut.
  • Tilläggstjänster: Om familjen önskar extra tjänster eller specialanpassningar, som exempelvis att spela in ceremonin eller ha speciella blomarrangemang, kan detta påverka totalkostnaden.
  • Religiösa eller kulturella traditioner: Vissa religiösa eller kulturella traditioner kan ha specifika krav eller ritualer som kan påverka kostnaden för begravningen. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa faktorer när man planerar en begravning med kremering.

Exempel på pris för en begravning med kremering

För att ge en bättre förståelse för kostnaden för en begravning med kremering får du här ett exempel på en prisuppskattning baserat på genomsnittliga priser i Sverige:

  • Kremeringsavgift: 7 000 kronor
  • Urna: 2 500 kronor
  • Ceremonitjänster (inklusive lokalhyra, musik och blommor): 10 000 kronor
  • Transport och hantering av aska: 3 000 kronor
  • Administrativa kostnader: 1 500 kronor

Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är uppskattningar och att faktiska kostnader kan variera beroende på olika faktorer.

Samlat lånebelopp

10 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

844 kr – 943 kr

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

468 kr – 1 322 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

10 468 kr – 11 322 kr 

Låneexempel. 

Så betalar du för begravningen

Att betala för en begravning kan vara en ekonomiskt påfrestande uppgift för många familjer. En vanlig metod är att använda tillgångar från den avlidnes dödsbo för att täcka kostnaderna. För dem som inte har tillräckligt med tillgångar eller tillgångar som är bundna, kan det vara möjligt att ansöka om lån med låg ränta för att täcka de viktigaste kostnaderna för begravningen. Det finns även möjligheter till ekonomiskt stöd genom försäkringsbolag, eller genom att undersöka om den avlidne hade några förmåner eller bidrag tillgängliga.

FAQ

Finns det några tilläggstjänster som kan höja kostnaden för en begravning med kremering?

Ja, det finns flera tilläggstjänster som kan höja kostnaden för en begravning med kremering. Exempel på detta kan vara hyra av kapell eller ceremonilokal, kostnader för blommor, transport av urna, samt eventuella tilläggstjänster eller produkter som familjen väljer att inkludera i ceremonin. Det är viktigt att diskutera önskemål och budget med begravningsbyrån för att få en tydlig uppfattning om de totala kostnaderna.

Vad är genomsnittspriset för en begravning med kremering?

Genomsnittspriset för en begravning med kremering kan variera beroende på plats, begravningsbyrå och individuella preferenser. Generellt sett kan kostnaden för en begravning med kremering variera från cirka 20 000 kr till 50 000 kr eller mer. Det är viktigt att komma ihåg att priset kan påverkas av olika faktorer och att det är bäst att kontakta lokala begravningsbyråer för specifika kostnadsuppgifter.

Vad ingår i kostnaden för en begravning med kremering?

Kostnaden för en begravning med kremering kan inkludera olika faktorer såsom kremeringsavgifter, ceremoniella tjänster, urna, gravsten och andra tilläggstjänster eller produkter. Det kan vara bra att kontakta en begravningsbyrå för att få en detaljerad lista över vad som ingår i priset.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer