Vad kostar det att måla om huset?

Att ge ditt hus en ny färg är inte bara en viktig del av underhållet, det kan också förvandla ditt hem estetiskt. Men frågan många husägare ställer sig är: ”vad kostar det att måla om huset?” Kostnaden för att måla om ett hus varierar väsentligt beroende på en mängd faktorer, som husets storlek, val av färg och metod för målningen. I denna artikel guidar vi dig igenom de olika kostnadsposterna så att du får en tydligare uppfattning om budgeten för ditt målningsprojekt. Läs vidare för att förstå hur du kan beräkna en uppskattning av kostnaden för att måla om ditt hus och vilka tips du bör ha i åtanke för att göra projektet så kostnadseffektivt som möjligt.

En viktig del av underhållet

Att måla om huset är en viktig del av fastighetens underhåll och kan ge ditt hem ett helt nytt utseende samt skydda byggnaden från elementens påverkan. Kostnaden för att måla om huset kan variera beroende på flera faktorer, inklusive husets storlek och skick, arbetets omfattning, typ av färg och om man väljer att göra jobbet själv eller anlita professionella målare.

Vilket pris kan jag räkna med för att måla om huset?

För ett hus med en fasadyta på 100 kvadratmeter kan kostnaden för att anlita en målarfirma ligga runt 500 kronor per timme exklusive färg. Om en målare målar cirka två kvadratmeter i timmen och en fasad kräver två strykningar, kan den totala arbetskostnaden hamna på omkring 25 000 kronor före rotavdrag och cirka 17 500 kronor efter rotavdrag. Därtill kan det även tillkomma kostnader för förberedelser som fasadtvätt.

För själva färgen till en 100 kvadratmeters fasad, kan du behöva cirka 12,5 liter för varje strykning, om en liter täcker åtta kvadratmeter. Priset på färg kan variera men en akrylatfärg kan kosta mellan 130 till 240 kronor per liter, beroende på kvalitet och varumärke. För två strykningar, kan färgkostnaden landa någonstans mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Totalt kan det kosta uppemot 30 000 kronor att måla om huset professionellt för den givna fasadytan, innan rotavdrag. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta bara är ett exempel och verkliga priser kan variera.

vad kostar det att måla om huset

Måla om själv eller anlita en firma

Om man väljer att måla om huset på egen hand kan arbetskostnaderna elimineras, men kostnader för material som stegar, verktyg, byggställningar och förbrukningsmaterial tillkommer dock. Dessutom ska man ha kunskap och kompetens att utföra målningsarbetet korrekt för ett varaktigt och snyggt resultat. Generellt kan du förvänta dig att spendera mellan 10 000 och 30 000 kronor i materialkostnader om du utför arbete själv.

Rotavdrag

Det finns möjlighet att ansöka om rotavdrag för professionellt utfört arbete vilket kan sänka arbetskostnader med upp till 30 procent. Det är viktigt att kontrollera att företaget du anlitar uppfyller villkoren för rotavdrag och att de rapporterar in arbetet korrekt.

Finansiera ditt projekt

Vid finansiering av ommålningsprojektet kan ett renoveringslån vara en lösning. Det kan vara ett sätt att sprida kostnaden över en längre period, vilket kan passa de hushåll som inte önskar eller har möjlighet att betala hela summan direkt. Lån från banker, kreditinstitut och andra låneförmedlare kan ha vitt skilda villkor och räntor. Vid ansökan om ett renoveringslån bör du jämföra lånevillkor noggrant och ta tillvara på möjligheten att pressa räntan, med tanke på att en lägre ränta resulterar i en bättre investering över tid.

Måla om huset kan höja dess värde och förlänga materialets livslängd, men det är en kostnad som bör vägas noggrant mot budget och eventuell finansieringsbelastning. Oavsett om du väljer att göra arbetet själv eller anlita professionell hjälp bör du garantera att slutresultatet blir hållbart, skyddande och estetiskt tilltalande för att optimera värdet på din investering.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Hur kan jag budgetera för att måla om mitt hus?

För att budgetera för att måla om ditt hus bör du få kostnadsuppskattningar från professionella målare och inkludera kostnader för färg och material. Tänk även på att ta med eventuella förberedelsearbeten som behövs. Det är viktigt att ha en realistisk budget och hålla sig till den.

Kan jag spara pengar genom att göra målningsarbetet själv?

Ja, du kan spara pengar genom att göra vissa delar av målningsarbetet själv. Men det är viktigt att överväga risken för en lägre kvalitet på jobbet om du inte har erfarenhet och rätt verktyg. Professionella målare kan utföra arbetet säkert, effektivt och ge ett hållbart och tilltalande resultat.

Vad påverkar kostnaden för att måla om huset?

Kostnaden för att måla om huset beror på faktorer som husets storlek och design, förarbete som behöver göras, kvaliteten på färg och material, arbetskostnader och eventuella extra element som fönsterluckor eller lister.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer