Vad kostar det att leasa en bil?

Att leasa en bil kan ses som ett enklare och mer förutsägbart alternativ till att köpa en bil. Men vad kostar det egentligen att teckna ett leasingavtal, och vilka förmåner kan du räkna med att få ta del av? En genomgripande förståelse för kostnadsstrukturen är avgörande för dig som överväger att leasa istället för att investera i en bil. I denna artikel dyker vi djupare i ämnet för att ge dig värdefull information som kan hjälpa dig att navigera i leasingdjungeln.

Vad innebär det att leasa en bil?

Att leasa en bil ger dig möjligheten att använda en bil under en specificerad tidsperiod, vanligtvis mellan ett till fem år, utan att behöva äga den. Istället för att betala hela bilens värde betalar du en månatlig avgift som täcker bilens avskrivning under leasingperioden, ränta (om tillämpligt) och administrativa avgifter.

Avskrivningen är skillnaden mellan bilens ursprungliga värde och dess förväntade värde vid slutet av leasingperioden, vilket kallas restvärde. Ju lägre restvärde bilen har, desto högre blir de månatliga betalningarna. Trots att du inte äger bilen under leasingperioden har du fortfarande vissa förpliktelser och begränsningar.

Du måste hålla bilen i gott skick enligt tillverkarens riktlinjer och begränsningar för körsträcka och slitage kan gälla. Om du bryter mot dessa villkor kan du bli föremål för extra avgifter vid återlämning av bilen.

vad kostar det att leasa en bil

Fördelar med att leasa en bil

  1. Lägre månadskostnader: Månadsbetalningarna för leasing är vanligtvis lägre än kostnaden för att köpa en ny bil eller att finansiera en begagnad bil.
  2. Nya bilar och teknologi: Leasing gör det möjligt att köra en ny bil med den senaste teknologin och innovationerna utan att behöva bekymra sig för värdeminskning och långsiktig underhåll.
  3. Enkelhet och bekvämlighet: Leasingavtal inkluderar ofta service och underhållspaket, vilket gör det enkelt att hantera bilens underhållsbehov.
  4. Mindre kontantinsats: Leasing kräver vanligtvis en mindre kontantinsats jämfört med att köpa en bil, vilket gör det mer tillgängligt för personer med begränsad kontantkapital.

Faktorer som påverkar kostnaden för leasing

Bilmodell och märke

Kostnaden för leasing varierar beroende på vilken bilmodell och märke du väljer. Lyxbilar och premiummärken tenderar att ha högre månatliga betalningar än mer ekonomiska bilar.

Leasingperiod

Ju längre leasingperiod du väljer, desto lägre blir de månatliga betalningarna. Kortare leasingperioder kan vara fördelaktiga om du föredrar att byta bil oftare.

Mätarställning

De flesta leasingavtal inkluderar en årlig körsträcka, vanligtvis mellan 10 000 till 15 000 mil per år. Om du kör mer än det kan du bli föremål för överdragsavgifter.

Restvärde

Restvärdet är det förutbestämda värdet på bilen vid slutet av leasingperioden. Ju högre restvärde bilen har desto lägre blir de månatliga betalningarna.

Samlat lånebelopp

20 000 kr

Återbetalningsperiod

1 år

Månadsbetalning

1 688 kr – 1 886 kr 

Variabel ränta (debitorränta) 

3 % – 5 %

Max effektiv ränta (ÅOP)

4 % – 7 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

1 år

Sammanlagda kreditkostnader

936 kr – 2 644 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

20 936 kr – 22 644 kr 

Låneexempel.

Så mycket kan det kosta

Standardbil

Låt oss säga att du är intresserad av att leasa en vanlig och pålitlig ekonomisk bil som Toyota Corolla. För en standard leasingperiod på tre år och en körsträcka på cirka 15 000 kilometer per år kan den genomsnittliga månatliga betalningen för en Toyota Corolla vara mellan 2 000 och 3 000 kronor. Det är viktigt att notera att priset kan variera beroende på faktorer som din kreditvärdighet, om du väljer att lägga till extra tillval och om det finns några aktuella kampanjer eller erbjudanden från återförsäljaren eller leasingföretaget.

Lyxigare bil

För dem som är ute efter en mer premiumupplevelse och väljer att leasa en lyxbil som exempelvis BMW 3-serien, kan kostnaderna vara högre. För en liknande leasingperiod på tre år och en körsträcka på cirka 15 000 kilometer per år kan den genomsnittliga månatliga betalningen vara mellan 4 000 och 6 000 kronor. Lyxbilar har vanligtvis högre avskrivningskostnader och därmed högre månatliga betalningar jämfört med ekonomiska bilar. Återigen kan priset variera beroende på olika faktorer och förutsättningar.

FAQ

Kan man förhandla om leasingkostnaderna?

I vissa fall kan man förhandla om leasingkostnaderna, särskilt om man har god kreditvärdighet eller om man väljer att göra en större initial insättning. Det är alltid värt att försöka förhandla för att få det bästa möjliga avtalet.

Vad händer om jag överskrider den avtalade körsträckan?

Om du överskrider den avtalade körsträckan kan det tillkomma extra avgifter vid leasingavtalets slut. Det är viktigt att vara medveten om din körsträcka och välja ett avtal som passar dina behov för att undvika extra kostnader.

Vilka kostnader ingår i leasingavtal för en bil?

Utöver den månatliga leasingavgiften kan kostnader för försäkringar, service, underhåll och eventuell extra utrustning ingå. Det är viktigt att läsa igenom leasingavtalet noggrant för att förstå vilka kostnader som är inkluderade.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer