Vad kostar det att byta fönster?

Att genomföra ett fönsterbyte i bostaden kan vara ett utmärkt sätt att både förbättra bostadens utseende och dess energieffektivitet. Men en av de första frågorna som ofta dyker upp är ”vad kostar det att byta fönster?”. Kostnaden för att byta fönster kan variera beroende på flera faktorer, inklusive fönstrets storlek, material, kvalitet, och inte minst arbetskostnaden som kan skilja sig åt beroende på leverantören. I denna artikel ger vi dig en detaljerad överblick av de olika kostnadsposterna du kan förvänta dig när du ska byta fönster, samt hur du kan förbereda din budget för detta hemprojekt.

Varför borde jag göra ett fönsterbyte?

Byta fönster är en betydande förbättring som kan göra underverk för ditt hem. Förutom att öka fastighetens estetiska attraktionskraft kan det förbättra energieffektiviteten, minska underhållsbehovet och förhöja inomhusmiljön. Eftersom detta kan vara en stor investering är det viktigt att förstå de olika kostnadselementen och alternativen som finns tillgängliga.

Vilka kostnader kan jag räkna med?

Fönsterbyte innebär inte bara kostnaden för själva fönstren men också för montering och potentiellt tilläggsarbete som behövs för installationen. Valet av fönstertyp och modell spelar också en stor roll i den slutgiltiga kostnaden.

Olika typer av fönster varierar i pris, med traditionella träfönster som ofta är mest populära för villor i Sverige. De har en lång livslängd och bidrar till ett hemtrevligt utseende. Kostnaderna för träfönster kan vara högre än för alternativ som PVC, som är mer kostnadseffektiva och kräver mindre underhåll, eller aluminiumfönster, som är dyrare men erbjuder största hållbarheten och underhållsfriheten.

Vid valet av fönstermodell kan du välja mellan sidohängda fönster, som är en klassisk och vanlig modell, till mer moderna och användarvänliga vridfönster som tillåter enklare rengöring. För just ditt fönsterbyte kan du behöva överväga om du föredrar fasta fönster som inte kan öppnas men erbjuder mer ljus, eller öppningsbara fönster som erbjuder ventilation.

vad kostar det att byta fönster

Ett prisexempel på vad det kan kosta

För att få ett prisexempel är det uppskattat att byta fönster i en enplansvilla med 10 fönster och 1 altandörr kan kosta omkring 103 770 kronor efter mängdrabatt och ROT-avdrag. Det är en signifikant investering, men den kan löna sig i längden genom minskade värmekostnader och ett ökat marknadsvärde på din bostad.

För en villa med två våningar och fler fönster kan kostnaden vara upp mot 222 640 kronor efter motsvarande rabatter och avdrag. Denna uppskattning inkluderar professionell montering. Även om kostnaderna kan verka höga, är de en indikation på den långsiktiga värdet av att ha välisolerade och effektiva fönster.

Om du vill hitta specifika erbjudanden och jämföra olika leverantörer kan du begära prisförslag från flera kontrollerade fönsterfirmor. Det är viktigt att detaljerad mäta dina befintliga fönster och specificera dina behov för att få så korrekta uppskattningar som möjligt.

Ytterligare kostnader kan uppstå om installationen kräver extra arbete som att korrigera skador i fasaden eller om fönstren är svårtillgängliga och kräver byggställning. Om du funderar på att byta fönster är det dessutom viktigt att känna till att underhåll och reparationer av gamla fönster kan vara en dyr och tidskrävande process, så ett byte kan i många fall vara en god långsiktig investering.

En annan aspekt att beakta är fönstrens energieffektivitet, eftersom högkvalitativa energieffektiva fönster kan minska energiförbrukningen betydligt. Läs på om U-värden och överväg energifönster som är mer energieffektiva och kan hjälpa dig att spara pengar över tid på dina värmekostnader.

Finansiera bygget

Slutligen, det är aldrig fel att kontrollera vilka finansieringsmöjligheter som finns. Vissa leverantörer erbjuder finansieringsplaner eller avbetalningsalternativ som kan hjälpa till att göra kostnaden för fönsterbytet mer hanterbar över tid. Som kund är det viktigt att göra informerade beslut och överväga alla dina alternativ innan du påbörjar ett sådant projekt. 

Ett renoveringslån kan vara lösningen för att finansiera projektet utan att dränera dina besparingar. Genom att ansöka om ett sådant lån kan du sprida kostnaden för fönsterbytet över en längre tid, vilket gör investeringen mer hanterbar månad för månad. Tack vare att lånet kan anpassas efter din budget och ekonomiska situation, kan du också möjliggöra en högre kvalitet på fönster och installation – en viktig faktor för energieffektivitet och långsiktigt värde. Jämför räntor och villkor för att säkra det mest fördelaktiga renoveringslånet.

Samlat lånebelopp

100 000 kr

Återbetalningsperiod

5 år

Månadsbetalning

cirka 2 139 kr med rak ammortering 

Variabel ränta (debitorränta) 

9,48 % 

Max effektiv ränta (ÅOP)

10,05 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

5 år

Sammanlagda kreditkostnader

cirka 28 325 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

cirka 128 325 kr

Låneexempel. 

FAQ

Finns det andra kostnader att tänka på vid fönsterbyte?

Utöver fönstrens priser och installationskostnader bör du också ta hänsyn till eventuella anpassningar av fönsteröppningen, extra tillbehör som persienner eller solskyddsfilmer samt bortforsling av gamla fönster och avfall. Dessa kostnader kan påverka den totala budgeten för ditt fönsterbyte.

Vad kan jag förvänta mig att betala för fönsterbyte?

Priset för att byta fönster varierar beroende på olika faktorer. Standardfönster i plast kan vara de mest ekonomiska alternativen, medan fönster med extra funktioner och högre energieffektivitet kan vara dyrare. Det är bäst att kontakta flera leverantörer för att få kostnadsuppskattningar.

Vad påverkar kostnaden för att byta fönster?

Kostnaden för att byta fönster kan påverkas av faktorer som fönstrets storlek, material, kvalitet samt arbetskostnad för installationen. Energibesparande lösningar och specialdesignade fönster kan också ha högre priser.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer