Vad kostar det att bygga en pool?

Drömmer du om att ta ett svalkande dopp i din egen trädgård? Att bygga en pool är en dröm för många men medför också viktiga ekonomiska överväganden. Innan du tar steget att förverkliga din pool-dröm, är det viktigt att förstå de potentiella kostnaderna. I denna artikel förklarar vi vad det faktiskt kostar att bygga pool och de faktorer du bör tänka på i din budget.

Vad kan påverka priset på en pool?

Att bygga en pool är en dröm för många och kan vara en betydande förbättring av livskvaliteten. Samtidigt är det en investering med många variabler att ta hänsyn till. Prissättningen kan variera kraftigt beroende på bland annat poolens typ, storlek, material och extrafunktioner. I denna text avser vi att ge en övergripande bild av vad olika aspekter av poolbygget kan kosta.

Åtgärder innan byggstart kan också involvera en hel del planering och möjliga kostnader. Det gäller att granska sin tomt och överväga vilka möjligheter som finns för typen av pool. Kostnadsfria rekommendationer kan ofta fås från poolsäljare, medan en trädgårdsarkitekt kan kräva betalning för skisser och ritningar om en mer omfattande planering önskas.

Prissättningen för poolpaket kan variera, men en ovanjordspool som du konstruerar själv kan börja från omkring 50 000 kronor. En nedgrävd markpool startar ofta på cirka 100 000 kronor, med tillägg för omgivningen kring poolen som terrassering eller beklädnad. Dessa priser kan dock skilja sig beroende på leverantören och specifikationerna på poolen.

Installation och konstruktion kräver expertis. Att dra rör och installera reningsverk är något som kan göras på egen hand med instruktioner, men för vissa installationer, såsom värmeväxlare, behöver man anlita en auktoriserad VVS-installatör. Kostnader för dessa tjänster och eventuella byggnads- eller marklov bör inkluderas i din poolbudget tidigt i projektet.

Driftskostnader

Om ditt hem är anslutet till kommunalt vattenverk är detta vanligtvis den mest kostnadseffektiva metod att fylla din pool. Användandet av tankbil kan vara en alternativ men dyrare metod, men bör i regel endast vara en engångskostnad.

vad kostar det att bygga pool

Andra kostnader som man inte tänker på

Att tänka på i budgeten är även priset för en poolcentral, vilket är en central enhet för att hantera poolens tekniska system. Ytterligare kostnader kan uppkomma beroende på val av värmesystem, belysning och andra funktioner. Det är också klokt att inhämta fasta priser för installation och material för att minimera risken för oväntade utgifter.

För den faktiska anläggningen av poolen måste man ta hänsyn till grävkostnader. Priset på schaktning och förberedelse av marken kan variera beroende på markförhållanden, behov av borttransport av massor eller möjligheten att fördela dem på tomten. Områdeförberedelser och leverans av material som krossad singel och stenmjöl för poolens botten ingår ofta i entreprenörens kostnader. Sällan behövs sprängning, men om det skulle uppstå ett sådant behov kan den vanligtvis ordnas genom återförsäljaren.

Givetvis är det också viktigt att tänka på hur du vill ha området kring poolen. Beroende på vad du föredrar kan du lägga till kostnaden för t.ex. marksten, trädäck och andra landskapelement.

Det är värdefullt att föra en noggrann och detaljerad budget där alla dessa faktorer är medtagna. Det är inte ovanligt att den totala kostnaden för en färdigställd pool blir dubbel så hög som bara själva materialkostnaden. För en komplett översikt och en mer skräddarsydd budget kan du besöka en auktoriserad återförsäljare och utnyttja resurser som en poolbyggare eller budgetkalkylator. Glöm inte att även hålla utkik efter kampanjer och specialerbjudanden som kan minska den totala kostnaden för att bygga din pool.

Finansiera poolbygget

Ett renoveringslån kan vara en praktisk finansieringslösning för dig som vill bygga en pool utan att direkt ha tillgängligt kapital. När du ansöker om ett sådant lån, överväger banken värdet som poolen tillför din fastighet och din betalningsförmåga. Efter godkänd ansökan får du tillgång till de pengar som behövs för att täcka kostnaderna för material, arbetskraft och eventuella tillstånd. Lånet återbetalas sedan över tid, med ränta, enligt de villkor som avtalats med långivaren. Att använda renoveringslån till att bygga pool gör att du kan påbörja projektet direkt och sprida kostnaden över en längre period.

Samlat lånebelopp

100 000 kr

Återbetalningsperiod

5 år

Månadsbetalning

cirka 2 139 kr med rak ammortering 

Variabel ränta (debitorränta) 

9,48 % 

Max effektiv ränta (ÅOP)

10,05 %

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum) 

5 år

Sammanlagda kreditkostnader

cirka 28 325 kr 

Totalt återbetalningsbelopp

cirka 128 325 kr

Låneexempel. 

FAQ

Behöver jag ta hänsyn till löpande underhållskostnader vid byggandet av en pool?

Ja, det är viktigt att ta hänsyn till löpande underhållskostnader vid byggandet av en pool. Detta kan inkludera kostnader för vattenrening, poolskötselprodukter och eventuell värme eller belysning.

Hur mycket kostar det i genomsnitt att bygga en pool?

Kostnaden för att bygga en pool varierar beroende på faktorer som poolens storlek, materialval och tillbehör. Generellt sett kan en standard pool kosta mellan 100 000 kr och flera hundra tusen kronor.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för en pool?

Faktorer som påverkar kostnaden för en pool inkluderar storlek, materialval, tillbehör, typ av entreprenad samt eventuella tillval som värme, belysning och poolskydd.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer