Vad kostar bärgning?

När olyckan är framme eller bilen helt enkelt inte vill starta är bärgning tjänsten du behöver. En vanlig och viktig fråga som många bilister ställer sig då är – vad kostar bärgning egentligen? I denna artikel kommer vi utförligt att bryta ner de olika faktorer som spelar in i prissättningen av bärgningstjänster och ge dig ett tydligt exempel på vad priset kan tänkas landa på i slutändan.

Vad innebär bärgning och när är det nödvändigt?

Bärgningstjänst innebär att ett företag som specialiserar sig på just bärgning transporterar din bil från en plats till en annan. Det kan antingen vara nödvändigt på grund av en olycka, mekaniska problem eller andra oförutsedda omständigheter. Bärgningsservice kan vara avgörande för att säkerställa din säkerhet, se till att trafiken kan fortsätta rulla på felfritt och för att minimera skador på fordonet.

Faktorer som påverkar kostnaden för bärgning

Flera faktorer spelar in när det kommer till prissättningen för bärgningstjänster. För det första är avståndet en avgörande faktor – ju längre avstånd som bärgningsbilen behöver köra desto högre blir givetvis kostnaden för bärgningen. Även typen av fordon har stor påverkan på priset. Storleken och vikten på fordonet avgör vilken kraft och specialutrustning som krävs för att fordonet ska kunna bärgas, vilket resulterar i en högre kostnad.

vad kostar bärgning

Vidare kan också tidpunkten för bärgningen påverka priset, då bärgningsföretag ofta tar ut extra avgifter för tjänster som utförs under kvällar, helger eller helgdagar. Sist men inte minst finns det även extra tjänster som kan påverka kostnaden för bärgningen. Detta kan innebära:

  1. Assistans vid vägkanten: Förutom själva bärgningen kan företaget erbjuda hjälp med att starta bilen, byta däck, fylla på bränsle eller låsa upp bilen om nycklarna är kvar i bilen.
  2. Transport av passagerare: Om du är instängd på en plats där det är svårt att hitta alternativa transportmedel kan vissa bärgningsföretag erbjuda transport för passagerare till en säker plats.
  3. Lagning på plats: Om problemet med fordonet kan lösas på plats kan bärgningsföretaget erbjuda vissa reparationstjänster eller mekanisk assistans för att få bilen att köra igen.
  4. Släpvagnsbärgning: För fordon som är försedda med släpvagnar kan bärgningsföretaget erbjuda bärgning av hela enheten.
  5. Lagring av fordon: Om bilen behöver tas till en verkstad för reparation kan bärgningsföretaget erbjuda lagringstjänster för fordonet tills det är redo att hämtas av ägaren.

Så mycket kostar bärgning

I allmänhet kan prisintervallet för bärgning för en kortare sträcka på cirka 10 till 20 kilometer ligga mellan 1 500 och 3 000 kronor. Om avståndet är längre än den angivna sträckan, eller om det krävs specialutrustning för att säkert transportera fordonet, kan du räkna med att priset ökar betydligt. Om avståndet är kortare och processen går smidigt till kan du i sin tur räkna med ett lägre pris. Det är viktigt att direkt fråga bärgningsföretaget när du kontaktar dem för att få en exakt uppskattning baserat på de specifika omständigheterna vid behovet av bärgningstjänsten. Att vara medveten om potentiella kostnader och förbereda sig i förväg kan hjälpa till att undvika överraskningar och osäkerhet i händelse av en nödsituation på vägarna.

Försäkring som täcker kostnaden för bärgning

Vissa bilförsäkringar kan täcka kostnaden för bärgning. Dessa tjänster kan vara antingen en integrerad del av en omfattande försäkringsplan, eller erbjudas som ett tillägg till den befintliga policyn. Att noggrant granska din försäkringspolicy och förstå vilka tjänster som ingår kan vara viktigt för att säkerställa att du har täckning när du behöver det som mest. Genom att ha bärgning inkluderat i din försäkring kan du undvika att behöva betala extra avgifter för denna service vid en nödsituation. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella begränsningar eller villkor som kan gälla för bärgningstjänsten i din försäkring, så att du inte överraskas av oönskade kostnader eller begränsningar vid ett oväntat behov av bärgning.

samlat lånebelopp

5000 kr

Återbetalningsperiod

1 – 2 år

Månadsbetalning

434 kr – 225 kr

Variabel ränta (debitorränta)

9% – 12%

Max effektiv ränta (ÅOP)

10% – 15%

Övriga avgifter

Inga

Löptid (minimum till maximum)

1 år – 2 år

Sammanlagda kreditkostnader

212 kr – 393 kr

Totalt återbetalningsbelopp

5212 kr – 5393 kr 

Låneexempel. 

FAQ

Finns det någon genomsnittlig kostnad för bärgning?

Det är svårt att ge en exakt genomsnittlig kostnad för bärgning eftersom det varierar beroende på alla de faktorer som nämnts tidigare. I allmänhet kan man förvänta sig att priserna för bärgning ligger mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor.

Finns det sätt att hålla nere kostnaderna för bärgning?

Det finns några sätt att eventuellt hålla nere kostnaderna för bärgning. För det första kan du se till att vara medveten om vilka bärgningsföretag som finns i ditt område och jämföra deras priser och tjänster. Det kan också vara fördelaktigt att ha en bilbärgningsförsäkring, eftersom det kan täcka delar av eller hela kostnaden för bärgning.

Vad påverkar kostnaden för bärgning?

Kostnaden för bärgning kan påverkas av flera faktorer – exempelvis sträckans längd, typen av fordon som ska bärgas, tid på dygnet och ytterligare tjänster som kan krävas.

Populära blogginlägg

Det är viktigt för oss att se till att alla våra partners utövar ansvarsfull lånegivning. På LånSE.se presenterar vi endast pålitliga och ansvarsfulla lånegivare som är registrerade hos den svenska finansinspektionen.

Vad kostar hunddagis?

Vad kostar hunddagis?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När vi, som hundägare, står inför vardagslogistiken eller planerar vår tid, är hunddagis en tjänst som ofta blir ...

Läs mer
Vad kostar en synundersökning?

Vad kostar en synundersökning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

Att genomgå en synundersökning är en viktig del av att bevara sin synhälsa och upptäcka eventuella synproblem i tid...

Läs mer
Vad kostar en bouppteckning?

Vad kostar en bouppteckning?

2 mars, 2024 / Alice Pettersson

När en närstående går bort uppstår det inte bara en emotionell börda, utan även praktiska och juridiska processer...

Läs mer
Vad kostar service på bil?

Vad kostar service på bil?

23 februari, 2024 / Rebecka Danielsson

Att regelbundet serva din bil är avgörande för dess långsiktiga prestanda och säkerhet. Men när det kommer till ko...

Läs mer